Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajac ubio Afroamerikanca u San Diegu, protesti na mjestu ubistva

protest_ubistvo_crnca

Demonstranti u južnom kalifornijskom gradiću El Cajonu, 25 kilometara sjeveroistočno od San Diega, zatražili su u srijedu provođenje istrage nakon što je policajac u pucnjavi ubio nenaoružanog crnca, izvještava Reuters i dodaje da je novi protest uslijedio pošto su se u posljednje dvije sedmice u dva američka grada dogodili slični incidenti koji su izazvali proteste.

U najnovijem incidentu u tržnom centru u predgrađu San Diega u Kaliforniji policajac je pucnjima iz pištolja ubio Afroamerikanca, kada je on iz džepa izvukao predmet koji je uperio u policajce zauzevši stav za pucanje, saopćile su vlasti.

Načelnik policije u El Cajonu, Jeef Davis, na konferenciji za novinare u utorak kasno uvečer nije precizirao koji je to predmet bio, ali je priznao da to nije bilo oružje.

Dva policajca odazvala su se na poziv da se jedan Afroamerikanac, star tridesetak godina, “ne ponaša prisebno”. Policija nije mogla odmah identificirati žrtvu, ali lokalni aktivisti i prijatelji tvrde da se radi o Alfredu Olangu, rođenom u Ugandi. Tvrde da je bio mentalno bolestan i da je možda u trenutku incidenta imao napad.

Prije nego što je policija saopćila da je Afroamerikanac ubijen, desetine demonstranata okupile su se na mjestu pucnjave, a neki su tvrdili da je on upucan u trenutku kada su mu ruke bile podignute.

Pucnjava u predgrađu San Diega dogodila se samo par sedmica nakon što su policajci pucnjima ubili Afroamerikance u Tulsi, u Oklahomi, i u gradu Charlotte u Severnoj Karolini, gdje su posle toga izbili nasilni protesti.