Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajci iz BiH brinu o sigurnosti turista u Hrvatskoj

policija – turizam – hrvatska – pres

U Ravnateljstvu policije Hrvatske danas je predstavljen projekt Sigurna turistička sezona 2016. u sklopu kojeg će tijekom dva ljetna mjeseca 73 policajca iz 17 zemalja pomagati domaćim policajcima u osiguravanju sigurnosti stranih turista kojih se ove godine u Hrvatskoj očekuje do 15 milijuna, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvonimir Vnučec, glavni ravnatelj policije, istaknuo je kako je riječ o 11. okupljanju oko projekta Sigurna turistička sezona, koji se u Hrvatskoj provodi uoči svake turističke sezone od 2006. godine.

Vnučec je izjavio kako je u projekt uključeno 18 policijskih organizacija iz 17 zemalja neposrednog okruženja i Europe.

Istaknuo je kako je prošle godine Hrvatska imala preko 12 milijuna turističkih posjeta, kako je broj svake godine u porastu, te kako je sigurnost turista jedna od osnovnih kvaliteta dobre turističke destinacije.

policija - turizam - hrvatska - pres1

Vnučec je izdvojio opasnosti na koje nailaze turisti na tzv. aktivnom odmoru, zatim prometnu ugroženost uslijed velikog broja posjeta turista koji dolaze cestovnim prijevozom, kao i opasnost od kriminalnih radnji kojima se stiče materijalna korist. Uz to, opasnost predstavljaju i opasnost od terorizma, prekogranični kriminalitet te nezakonite migracije.

“Iako Hrvatska nije direktno suočena sa terorističkim djelovanjima na svom području, ta prijetnja je ipak kontinuirano prisutna”, poručio je Vnučec.

Prezentaciju rezultata i predstojećih aktivnosti izradio je Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

Borovec je istaknuo kako je indeks nasilja u Hrvatskoj 55,1, što je ocijenio povoljnim. Kazao je kako velika većina turista ima manju šansu doživjeti neku vrstu kriminala ili nasilja u Hrvatskoj na odmoru, nego u zemljama iz kojih dolaze. Prijetnja od terorističkog napada u Hrvatskoj je umjerena i na skali od jedan do pet nalazi se na drugom najboljem mjestu.

Kao najveću opasnost koja prijeti turistima u Hrvatskoj u dva mjeseca vrhunca turističke sezone jest stradavanje u prometu zbog velike gustoće na prometnicama, kazao je Borovec.

Hrvatska ima na raspolaganju 15.857 policajaca podijeljenih na 20 policijskih uprava i 184 policijske postaje.

Kako bi se stranim turistima u Hrvatskoj boravak što više olakšao, u Hrvatsku će tijekom dva mjeseca, u srpnju i kolovozu u sklopu ove akcije, stići 73 policajca iz 17 zemalja kako bi ponajprije poznavanjem jezika pomogli turistima sunarodnjacima.

Zemlje koje uz Hrvatsku sudjeluju u projektu i čiji su predstavnici bili nazočni na prezentaciji Sigurna turistička sezona 2016. su: Albanija, Austrija, BiH, Crna Gora, Češka, Francuska, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Italija i Ukrajina.