SAD

Policija intervenisala tokom protesta zbog ubistva Afroamerikanca Floyda

protesti sad policija (1)

Neki demonstranti su zapalili i jednu radnju na tom području, razbijali prozore i uništili jedno policijsko vozilo

Nakon smrti 46-godišnjeg Georgea Floyda iz Minneapolisa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), organizovani su protesti stotina građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji navode da su se građani okupili u večernjim satima ispred zgrade policije, u blizini mjesta gdje je dan ranije ubijen Afroamerikanac.

Policija je poduzela opsežne sigurnosne mjere i zatvorila ulaze i izlaze na nekoliko područja. Okupljeni, većinom tamnoputi građani, uzvikivali su slogane tražeći da se sudi policajcu za ovo ubistvo.

Neki demonstranti su zapalili i jednu radnju na tom području, razbijali prozore i uništili jedno policijsko vozilo. Policija je na nekim područjima koristila i suzavac u cilju rastjerivanja demonstranata.

Tokom privođenja, zbog sumnje u prevaru, policajac je nakon stavljanja lisica na ruke Floyda i oborivši ga na zemlju, koljenom pritisnuo njegov vrat dok se nije onesvijestio.

Floyd je molio da ga pusti govoreći da ne može da diše. Afroamerikanac je vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu gdje je preminuo.

Cijelu situaciju snimio je jedan od građana i podijelio na društvenim mrežama što je izazvalo bijes stanovnika.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Ne mogu disati”.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je dao naređenje Federalnom istražnom birou (FBI) i Ministarstvu pravde da ubrzaju istragu Floydove smrti.