Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasilo se i tužilaštvo BiH

Policija pretresa kuću Jasmina Mulahusića, radikalnog bota iz Luksemburga

mulahusic pretres

Pretres Mulahusićeve luksuzne kuće dio je kompleksnih istražnih aktivnosti koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, budući da je on evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada s ciljem sprječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti

Postupajući po zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć, tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, partnerske institucije Velikog vojvodstva Luksemburg, vrše pretrese objekata koji koristi osoba koja je pod istragom Tužilaštva BiH.

Osumnjičena osoba pod istragom je Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH.

Također, protiv navedenog osumnjičenog, u proteklom periodu zaprimljene su i prijave određenih novinarskih udruženja u BiH, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se partnerskim institucijama Luksemburga i EU, na pomoći i asistenciju u ovom krivičnom predmetu.

Kako javlja Inforadar, Luksemburška policija jutros izuzima Mulahusićeve kompjutere, tablete, telefone, provjerava transakcije novca i račune u bankama, te traži i druge veze važne za predmet koji protiv Mulahusića vodi Tužilaštvo BiH pred državnim Sudom.

Kuća iz koje Mulahusić već godinama provodi svoje akcije targetiranja novinara i opozicionih političara

Svoje internet „akcije“ Mulahusić provodi iz luksuzne kuće u gradiću Bertingenu na jugu Luksemburga u kojoj Mulahusić živi sa dvanaestočlanom porodicom.

Saznaje se da pretresu prisustvuju i predstavnici tužilaštva iz Luksemburga, odnosno Tužilaštva BiH, koji u ovom predmetu usko surađuju.

Podsjećamo, početkom septembra ove godine državno Tužilaštvo zatražilo je određivanje mjere pritvora za državljanina Luksemburga Jasmina Mulahusića uhapšenog 4. septembra na graničnom prijelazu Bosanski Brod.

Tri dana kasnije, Sud Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi sudija Ranko Debevec, pustio je Mulahusića na slobodu, bez određivanja mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH Mulahusića tereti da je „u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini”.