Globus

khat

Policija na minhenskom aerodromu u “dekoraciji za stolove” pronašla tonu droge

19/10/2021

U Njemačkoj se khat tretira kao ilegalna supstanca

Policija je na minhenskom aerodromu zaplijenila 1,2 tone khata, biljke koja sadrži stimulans zabranjen u Njemačkoj, izvijestio je u utorak portparol njemačke carinske službe, javlja DPA.

Vreće s lišćem khata pronađene su u pošiljci označenoj kao “dekoracije za stolove”, a utovarene su u Dubaiju s namjerom da se prebace u Sjedinjene Države.

– Ovo je najveća količina khata ikad otkrivena na aerodromu u Minhenu – rekao je portparol carine Thomas Meister.

Istraga i protiv pošiljatelja i primatelja je u toku.

Biljka khat kao opojna droga koja se žvaće je u Njemačkoj službeno zabranjena. Nju se može kupiti samo na ilegalnom tržištu. U Njemačkoj je koriste prvenstveno mladi Afrikanci. Khat je za njih dio njihove tradicije i kulture.

Khat je posebno omiljen među Somalijcima, Jemencima, Etiopljanima i Kenijcima. U sjevernoj Africi se često tradicionalno konzumira u društvu s prijateljima, čak i na poslu.

U tim zemljama raste ova biljka iz koje se prerađuju listovi i grančice u drogu koja se konzumira žvačući. Ona u konačnici stimulira centralni nervni sistem i uzrokuje promjene mentalnih funkcija i ponašanja.

U Njemačkoj se khat tretira kao ilegalna supstanca. Pripada grupi psihostimulansa amfetaminskog tipa, drogama kojima je “ulično” ime speed. U Njemačku se preko Nizozemske, prokrijumičari nekoliko tona khata godišnje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.