Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zločin iz 1999. godine

Policija otkrila ko je ubio Ibrahima Dedića: Ubica je državljanin tri države

dedic111

Osumnjičenik je uhapšen u Zagrebu, a ranije nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela

Zagrebačka policija za ubistvo bankara Ibrahima Dedića kaznenu prijavu podnijela je protiv samo jednog osumnjičenika, dok će drugi biti pušten na slobodu.

Osumnjičeni je o 49-godišnji državljanin Švicarske, Hrvatske i Holandije, koji je bio učesnik posljednjeg te je bio pripadnik nekoliko profesionalnih jedinica HV-a.

Posljednjih 15-ak godina živio je u Švicarskoj, gdje je i rođen. Jutarnji saznaje da se osumnjičeni zove Tomislav Viktor Basa.

Kako se neslužbe saznaje, na ispitivanju na kriminalističkoj policiji Basa se branio šutnjom te je odbijao bilo kakvu komunikaciju s istražiteljima.

Uz uhapšenog 49-godišnjaka, za ubistvo vlasnika Promdei banke osumnjičena su još dvojica nepoznatih počinitelja.

U vezi s ovim zločinom, razriješenim nakon 21 godine, policija je u srijedu privela još jednu osobu koja će biti puštena jer nije potvrđena sumnja da je sudjelovala u Dedićevom ubistvu.

Osumnjičenik je uhapšen u Zagrebu, a ranije nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela.

Na konferenciji za novinare zagrebačka policija je poručila da radi na svim starim neriješenim slučajevima, a iznijeli su i podatak da su razriješena sva ubistva i pokušaji ubistava koji su se prošle godine dogodili na zagrebačkom području.

Dedić, koji je bio jedna od medijski eksponiranih osoba u devedesetima, vlasnik propale Promdei banke, ubijen je na svojemu kućnome pragu u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon što je već preživio nekoliko pokušaja atentata. Nepoznate osobe na njega su otvorile vatru iz nekoliko smjerova, a zatim pobjegli u crnom BMW-u.

Upravo zbog činjenice da se više puta nalazio na meti atentatora, Dedić je prije svoje smrti u nekoliko navrata istupao u medije, tražeći pomoć države i javno govoreći da zna da će biti ubijen. Usprkos njegovim pozivima u pomoć, ubice, najvjerovatnije profesionalci, u svojemu su naumu i uspjeli 3. jula 1999.