Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija suzavcima i vodenim topovima okončala proteste PEGIDA-e u Kelnu

pegida koln

Njemačka policija je danas koristila suzavac i vodene topove kako bi okončala nasilne proteste antiimigracionog pokreta PEGIDA u Kelnu, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizu 1.700 sljedbenika pokreta demonstriralo je u blizini glavne željezničke stanice zbog pljački i seksualnih napada na žene tokom novogodišnje noći, za što ekstremna desnica optužuje izbjeglice i migrante.

Policajci su zatražili da se demonstranti raziđu nakon što je nekolicina napala policajce bocama i petardama. Tokom sukoba demonstranata i policije, organi reda i mira su koristili suzavce i vodene topove.

Napadi u novogodišnjoj noći ispred kelnske željezničke stanice su povećali bojazan u njemačkom društvu naspram dolaska izbjeglica, a ekstremne desničarke grupe su pokušale iskoristiti događaj za napad na vladinu politiku otvorenih vrata.

Lokalni mediji su izvjestili da je hiljadu muškaraca, uglavnom Arapa i izbjeglica iz Sjeverne Afrike, podijeljenih u manje grupe, seksualno napastvovalo žene i otimalo im telefone i novac.

Mediji su optužili policiju za lošu reakciju, zbog čega je šef policije Wolfgang Albers, zbog pritiska javnosti, dobio otkaz.

Kelnska policija je saopćila da je broj prijava tokom novogodišnje noći porastao na 379, a 40 procenata se odnosi na seksualne napade.

Više od sedmice nakon napada, identitet i motivi napadača su ostali nepoznati. Grupe za ljudska prava su upozorile na upiranje prstom u izbjeglice.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je policija identifikovala 31 osumnjičenog, od čega je 18 tražilaca azila.

U grupi je bilo devet Alžiraca, osam Marokanaca, pet Iračana, četiri Sirijca, Iračanin, Srbijanac, Amerikanac i dva Nijemca.