Globus

veličanje zločinaca

Policija u Beogradu čuva mural Ratka Mladića, aktivisti pod pritiskom odustali od akcije

09/11/2021
Foto: Balkan Insight

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je prije nekoliko dana da će danas prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je tu akciju, a oni su danas objasnili zašto su odustali od svojih namjera

U Njegoševoj ulici u beogradskom Vračaru, gdje se na jednom zidu nalazi mural sa likom Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca, nalazi se policija na oba ćoška, prisutne su i dvije marice, a zabilježeni su i slučajevi da policija legitimiše prolaznike koji se zaustave pored murala, prenose mediji.

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je prije nekoliko dana da će danas prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je tu akciju, a oni su danas objasnili zašto su odustali od svojih namjera.

Iz Inicijative su odgovorili otvorenim pismom navodeći da “saopštenje MUP i ministra Vulina, u kojem govore o “slikama krvavih srpskih glava” ako dođe do krečenja murala su dobro razumjeli.

“Njegove paramilitarne formacije, kao što je Levijatan, bi nam razbile glave, a njegova policija nas ne bi zaštitila. Nismo odustali zbog nedostatka hrabrosti, iako se naravno plašimo armije neonacista koja godinama nekažnjeno upražnjava nasilje i prijeti svima koji im nisu po volji. Nije mjera hrabrosti da staneš na crtu dok ti neko razbija glavu, osim među huliganima i kriminalcima – čiji sistem vrijednosti ova vlast pokušava da nametne cijelom društvu. Hrabrost zrelih društava i zrelih osoba se ogleda u donošenju teških odluka. Nećemo organizovati uklanjanje kako smo planirali zato što mural Ratka Mladića u Njegoševoj ulici nije više običan mural. To je sada spomenik Ratku Mladiću, podignut od strane nepoznatog autora u julu ove godine, ali stavljen pod zaštitu države Srbije 5. novembra, rešenjem MUPa i ministra Aleksandra Vulina i ćutanjem predsjednika Vučića i Vlade Ane Brnabić”, navode iz YIHR u pismu između ostalog.

“Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava”, naveo je Vulin.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.