Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nisu poštovali mjere

Policija u Berlinu prekinula velike proteste protivnika mjera protiv koronavirusa (VIDEO)

Eglt66jXsAAZ5qp

Na protest je pozvala inicijativa “Queerdenken 711” iz Stuttgarta, ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD)

Policija u Berlinu naredila je prekid protesta protivnika mjera protiv pandemije koronavirusa zbog nepridržavanja pravila o nošenju maski i održavanja razmaka, saopćila je policija u subotu preko Twittera.

“Nažalost nam ne preostaje ništa drugo: organizatorima protesta smo saopćili odluku o prekidu protesta jer dosadašnja upozorenja nisu urodila pridržavanjem uslova za održavanje prosvjeda”, priopćila je policija preko Twittera.

Nakon što je sud ukinuo zabranu protesta protivnika mjera protiv širenja pandemija koronavirusa što ga je prije nekoliko dana izdao grad Berlin, policija je objavila da će protest biti toleriran jedino ako se sudionici budu pridržavali pravila o razmaku i nošenju zaštitnih maski što međutim nije bio slučaj.

“Pravilo o održavanju razmaka, usprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano”, stoji u saopćenju.

Prije toga je policija broj sudionika procijenila na oko 18.000.

Na protest je pozvala inicijativa “Queerdenken 711” iz Stuttgarta, ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Demonstranti su u Berlin počeli stizati od ranog jutra, a u koloni su se mogle vidjeti mnogobrojne zastava Rusije, Njemačke, ali i zastave Njemačkog carstva.

Demonstranti su tražili odlazak kancelarke Angele Merkel i ukidanje svih mjera borbe protiv koronavirusa a nosili su i transparente s članovima njemačke vlade u zatvoreničkim odorama.

Mediji javljaju o “miješanoj publici” među demonstrantima: od čitavih porodica do pripadnika ekstremne desnice.

Među prosvjednike protiv mjera borbe protiv širenja zaraze dosad su se ubacivali pripadnici krajnje desnice i tzv. Građana Reicha, pri čemu se radi o grupacijama koje negiraju postojanja SR Njemačke.

Za poslijepodne su najavljeni i kontraprotestei, ali je nakon zabrane glavnog okupljanja pred Brandenburškim vratima upitno njihovo održavanje.