Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Terorizam

Policija u Sjevernoj Makedoniji spriječila napad ISIL-a

makedonija

Zaplijenjeni su predmeti i naprave povezane s mogućim napadom

Policija je u Sjevernoj Makedoniji izvršila je raciju na nekoliko lokacija kako bi spriječila mogući napad organiziran od pristalica Islamske države, reklo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju.

Ministarstvo je reklo kako je provelo operaciju nakon razmjene informacija sa zemljom partnerom bez navođenja o kojoj se zemlji radi.

Zaplijenjeni su predmeti i naprave povezane s mogućim napadom, bez upuštanja u pojedinosti.

Američka ambasada u Skoplju u petak je izdala sigurnosno upozorenje svojim državljanima koji putuju u Sjevernu Makedoniju upozorivši na povećanu opasnost od terorističkog napada u Sjevernoj Makedoniji nadahnutog ekstremističkom ideologijom.

Većina od dva miliona stanovnika Sjeverne Makedonije su pravoslavni kršćani, dok muslimana ima 35 posto od ukupnog stanovništva.

Vlasti Sjeverne Makedonije procjenjuju da se oko 130 njenih stanovnika borilo ili se još bori za islamske skupine u Siriji i Iraku.

Sud je 2016. osudio šestoricu, među kojima i jednog imama, na do sedam godina zatvora za uključivanje u borbe ili novačenje drugih.

Prošle sedmice Sjeverna Makedonija potpisala je Protokol o pristupanju NATO-u i očekuje se da će postati njegova 30. članica nakon što ga ratificiraju sve zemlje članice.