Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon višednevnih protesta

Policija uklanja blokade kanadskih kamiondžija

Ranije je kanadska pokrajina Ontario proglasila vanredno stanje zbog protesta kamiondžija koji paraliziraju glavni grad i ometaju trgovinu sa SAD-o

Policija je počela uklanjati blokadu glavnog prijelaza između Kanade i Sjedinjenih Država.

Nakon višednevnih protesta kamiondžija protiv COVID-mjera na mostu Ambasador u Ontariju, presudom suda naređeno im je da se raziđu, piše Radio Slobodna Evropa.

Važna trgovačka ruta povezuje Windsor, kanadske pokrajine Ontario, sa Detroitom, američke savezne države Michigan.

Protesti kamiondžija protiv ograničenja zbog pandemije COVID-a 19 su i na drugim graničnim prijelazima te i u prijestolnici Ottawi, koja je već dvije sedmice zakrčena kamionima.

Ranije je kanadska pokrajina Ontario proglasila vanredno stanje zbog protesta kamiondžija koji paraliziraju glavni grad i ometaju trgovinu sa SAD-om, a premijer Doug Ford obećao je da će učiniti sve što je potrebno da okonča blokade.

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je 11. februara, nakon razgovora sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, da se okupacija Ottawe i blokade vitalnih trgovinskih veza sa SAD-om moraju okončati.

Važni most Ambasador koji povezuje Windsor, Ontario i američki grad Detroit, svakodnevno koristi više od 40.000 putnika i turista, zajedno s kamionima koji u prosjeku dnevno prevoze robu u vrijednosti od 323 miliona dolara – što je oko jedne četvrtine trgovine između SAD i Kanade.

Višednevne granične opstrukcije već su imale veliki uticaj, a nekoliko proizvođača automobila bilo je primorano smanjiti proizvodnju, što je izazvalo strahove da bi to moglo uticati na ekonomski oporavak Kanade od pandemije.

Trudeau je pod pritiskom da stavi situaciju pod kontrolu, a Washington poziva svog sjevernog susjeda da iskoristi federalna ovlaštenja kako bi prekinuo blokade.

Ford, koji se suočava s izborima u junu, također je nekoliko dana na udaru kritika zbog svoje neaktivnosti da okonča blokadu.

Pokret kamiondžija prerastao je proteklih sedmica u širi protest protiv ograničenja vezanih za COVID-19 i Trudeauove vlade – i izazvao skupove solidarnosti širom zemlje i inostranstva.