Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Racija

Policija upala u prostorije Evropske narodne stranke u Briselu

policija belgija unsplash
Foto: Unsplash/ Ilustracija

Prema prvim informacijama, policija je zaplijenila računare u vezi s istragom koja je u toku o navodnoj korupciji tokom izborne kampanje za EU izbore 2019. godine

Belgijska policija pretresla je u utorak sjedište Evropske narodne stranke (EPP) u Briselu, rekao je neimenovani izvor za portal EURACTIV.

– Belgijski policajci izvršili su raciju na prvom i trećem spratu sjedišta stranke EPP u Rue du Commerce – rekao je izvor.

Prema prvim informacijama, policija je zaplijenila računare u vezi s istragom koja je u toku o navodnoj korupciji tokom izborne kampanje za EU izbore 2019. godine.

Zastupnik CDU-a Mario Voigt bio je voditelj digitalne kampanje lidera EPP-a Manfreda Webera tokom predizborne kampanje za Evropski parlament 2019. godine, a istražne radnje usmjerene su na dodjelu ugovora za digitalnu kampanju jednoj kompaniji u Tirinškoj, navode njemački mediji.

Voigt je sada lider CDU-a u njemačkoj saveznoj državi Tirinškoj.

Prošlog septembra, odbor za pravosuđe pokrajinskog parlamenta ukinuo mu je imunitet do istrage njemačkog javnog tužitelja, no nije sasvim jasno je li to povezano s ovim slučajem.

EPP je najstarija i najveća evropska politička grupacija konzervativnog usmjerenja.

U kratkom saopćenju, EPP je potvrdio da su “predstavnici belgijskih i njemačkih policijskih vlasti posjetili sjedište stranke u Briselu 4. aprila, dodajući da je “policijska akcija povezana s istragom koja je u toku u Njemačkoj”.

– Stranka potpuno transparentno sarađuje s nadležnim institucijama, pružajući sve relevantne informacije i dokumentaciju – naveli su iz stranke.