Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policijski kombi gazio demonstrante ispred ambasade SAD-a

policija-filipini-neredi

Od trenutka kada je Rodrigo Duterte preuzeo vlast na Filipinama, u toj nekad turistički atraktivnoj zemlji normalni zakoni više ne vrijede. Znalo se da je Egzekutor dao sve ovlasti policiji u ratu protiv dilera i narkomana, ali očito je cijela priča otišla predaleko pa su se ‘čuvari zakona’ počeli iživljavati i na ljudima koji nemaju veze s drogom.

Najbolji dokaz je jeziva snimka koja stiže ispred američke ambasade u Manili. Studenti aktivisti su protestovali protiv “američke okupacije” Filipina i zahtijevali odlazak američke vojske s otoka. Dakle, zalagali su se za stvari koje podržava i sam predsjednik
Duterte.

Međutim, to nije zaustavilo policiju da napravi nerede. Policijski kombi doslovno je gazio demonstrante ispred ambasade. I ne samo to, pomahnitali vozač je išao čak i u rikverc kako bi ‘pomeo’ jadne ljude. Pravo je čudo da su nakon svega samo tri studenta završila u bolnici s povredama.

Naravno, nakon takvog poteza policije uslijedili su neredi. Studenti su počeli bacati na policiju kamenja i palice, a Renato Reyes, vođa protesta, nazvao je policiju “psićima na lancu imperijalista”.

– Čak i predsjednik Duterte zagovara nezavisnu politiku Filipina, a njegova policija još uvijek je na uzici Amerikanaca.