Kako se kuje kosovska politika

Političari i biznismen: Dvojac iz Srbije uslikan na jahti sa kosovskim ministrom

Photo-KRIK

Kako piše Krik, fotografija je nastala u vrijeme pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja

Istraživački portal Krik objavio je fotografiju nastalu prije dvije godine na jednoj jahti u Crnoj Gori, na kojoj se nalaze predsjednik Srpske liste Goran Rakić, biznismen sa Kosova Milan Radoičić i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Kako piše Krik, fotografija je nastala u vrijeme pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja. Krik navodi da je do sastanka na jahti došlo u ljeto 2017. u Budvi, a Pacoli je ubrzo poslije toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Poslije parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojima nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade nastupili su pregovori.

“Kako je izvor novinarima (Krika) rekao, fotografija je zabilježila sastanak koji se pokazao ključnim za razrješenje tog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko od učesnika sastanka nije pristao da govori za Krik”, navodi se u tekstu.

Pacoli je, kako ističu, ubrzo posle tog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, ostavio dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao “ratno krilo”, koju su činile bivše vođe OVK. To je omogućilo Ramušu Haradinaju da sastavi vladu.

Članovi Srpske liste dobili su tri ministarska mjesta u toj vladi.

Milan Radoičić napustio je Kosovo pošto je pokrenuta istraga protiv njega zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića, koje se desilo u januaru 2018. godine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se Radoičić sastao u Beogradu, rekao da je srpska policija ispitala Radoičića i da je sigurna da on nije umiješan u Ivanovićevo ubistvo.