Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politički sistem Irana: Ovo su ovlasti koje ima ajatolah

ali hamnei

Iako postoji Skupština u Iranu koju na direktnim izborima bira narod i podjela vlasti među institucijama, posljednju riječ u donošenju odluka u svim sektorima ima vjerski lider ajatolah Ali Hamnei.

U sistemu postavljanja na vlast većinskim odlučivanjem, oni koji budu na vlasti zapravo imaju ograničen prostor djelovanja.

Izborni proces za parlamentarne izbore i izbore za sastav Skupštine stručnjaka koji će se održati 26. februara, počeo je 17. decembra 2015. godine.

Međutim, pažnju javnosti privlači i činjenica da su kandidature 99 posto pretendenata iz reda reformista za parlamentarne izbore, odbijene.

Poznato je da se predsjednik Irana Hasan Ruhani zauzeo za reformiste čije kandidature za pretendente na parlamentarnim izborima nisu odobrene, a koje odobrava Vijeće čuvara.

Glasnogovrnik Koalicije konzervativaca koja je bliska lideru Hamneiju, Haddad Adel ranije je saopćio kako se istražuje zašto Vijeće nije prihvatilo kandidature i podsjetio da onima koji ne prihvataju režim, nema mjesta u Skupštini.

Vladavina u Iranu počiva na načelu Velayat-e Faqih kojeg je u 1960-tima teorizirao ajatolah Ruholah Homeini, prvi Vođa Revolucije.

Prema učenju ajatolaha Ruholaha Homeinija, vođe i glavnog ideologa Islamske revolucije, islamska republika može biti ostvarena samo kao Velajet-e-Faqih tj. vladavina teologa. U jednoj takvoj, istinskoj, islamskoj državi, vrhovni vođa Faqih obavlja dužnost najvišeg državnog autoriteta, crpeći svoj legitimitet, direktno iz šerijata, šiitske tradicije imamata i pristanka naroda. Hamenei je i ujedno Veliyy-i Faqih, a poznat je i po pridjevu “Vodič”. Upravo ovo učenje je osnova Ustava Irana.

Iako se na čelu vlasti nalazi predsjednik, ajatolah ima i utjecaj na unutrašnju i vanjsku politiku kao i odluke o ratu i miru. Oružane snage i snage sigurnosti su povezane sa liderom. Pored toga, on kontrolira i sva sudska tijela.

Od 12 članova Vijeća čuvara, koji je jedna od najkritičnijih institucija režima, šest njih bira Hamnei.

Da bi neko mogao postati pretendent na izborima za Vijeće stručnjaka i Skupštine, potrebno je da dobije odobrenje Vijeća čuvara.

Na taj način kandidati se sastoje od osoba koje lider želi da budu izabrane. Vijeće čuvara također ima ovlasti da odobrava kandidate na predsjedničkim izborima.

Organ zakonodavne vlasti odnosno, Savjetodavna islamska skupština sastoji se od 290 članova sa mandatom od četiri godine. Nacrti zakona koje prihvati Skupština ne mogu biti ozakonjeni ukoliko ih ne odobri i Vijeće čuvara.

Lider u svim vladinim i autonomnim ima svog predstavnika. Pored toga, članove i urednike na državnoj televiziji i radiju bira Hamnei.