Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otkrivene tajne

Politico: Kinezi dostavljali oružje Rusima preko Turske

Russia's President Putin on working visit to China
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 4, 2022: Russia's President Vladimir Putin (L) and his Chinese counterpart Xi Jinping pose during a meeting. Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS Photo via Newscom Photo: ALEXEI DRUZHININ/NEWSCOM

Podaci nadalje pokazuju kako je vojna oprema u Rusiju dostavljena preko Turske, krajem 2022.

POLITICO je došao u posjed dokumenata koji prvi puta dokazuju da je Peking Rusiji slao oružje i vojnu opremu.

Kineske firme, uključujući i jednu direktno povezanu s vladom u Pekingu, poslale su ruskim subjektima 1.000 jurišnih pušaka, dijelove dronova i više od 12 tona pancirki, pokazuju trgovinski i carinski podaci do kojih je došao POLITICO, a koje im je dostavio ImportGenius, agregator carinskih podataka.

Pošiljke su se odvijale između juna i decembra 2022. godine, pokazuju navedeni podaci.

Tako je China North Industries Group Corporation Limited, jedna od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, a koja je u državnom vlasništvu, poslala u junu 2022. puške ruskoj firmi Tekhkrim. Ta kompanija, pak, posluje s ruskom državom i vojskom. CQ-A puške, koje su bile dio paketa, izrađene su po uzoru na američke jurišne puške M16, a u ovom slučaju registrirane su kao “civilne lovačke puške”.

Podaci nadalje pokazuju kako je vojna oprema u Rusiju dostavljena preko Turske, krajem 2022.

Riječ je o prvoj takvoj potvrdi da Kina šalje puške i vojnu opremu ruskim kompanijama, kao i da se bespilotne letjelice i dijelovi bespilotnih letjelica i dalje šalju Moskvi, usprkos obećanjima kineskih firmi da će obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini.

Stručnjaci za Politico objašnjavaju da je izuzetno teško otkriti da li se predmeti tj. tehnologija, dostavljena iz Kine ruskim kupcima, planira koristiti u vojne svrhe, tj. u ratu s Ukrajinom.

Peking i dalje negira da podržava Rusiji u Ukrajini, kao i da opskrbljuje njihovu vojsku tehnologijom ili oružjem.

Valja podsjetiti da je Kina nedavno predstavila mirovni prijedlog u 12 tačaka za rat u Ukrajini, koga su zapadni čelnici kritikovali zbog dvosmislenosti i nedostatka detalja o potrebi povlačenja ruskih trupa.

Kremlj je danas objavio i kako će kineski predsjednik Xi Jinping boraviti u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. marta na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti, kako kažu, na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju država.