Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj Dunje Mijatović

Poljska pozvana da prekine stigmatizaciju LGBT populacije, EU vodi istragu i protiv Mađarske

Održava se Pride u Beogradu, kolona pored protivnika prošla bez incidenata
15.09.2019., Beograd, Srbija - U Beogradu se odzava LGBT Pride parada uz setnju centralnim ulicama, kao i protest manje grupe protivnika uz jako prisustvo snaga policije. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Poljska vladajuća Stranka zakona i pravde /PiS/ je tokom predizbornih kampanja 2019. i 2020. godine objavila bitku protiv LGBT populacije

Poljski političari treba da prestanu sa stigmatizacijom pripadnika LGBT populacije, navodi se u izvještaju komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Dunje Mijatović.

Poljska vladajuća Stranka zakona i pravde /PiS/ je tokom predizbornih kampanja 2019. i 2020. godine objavila bitku protiv LGBT populacije.

“Komesar izražava zabrinutost zbog iznošenja negativnih homofobičnih izjava javnih poljskih zvaničnika, uključujući i osobe u najvišim krugovima vlasti. Stigmatizacija i mržnja usmjerena na određene pojedince ili grupu ljudi predstavlja realan rizik od legitimizacije nasilja”, ističe u saopštenju Mijatovićeva.

U saopštenju su navedeni i primjeri stigmatizacije pripadnika LGBT populacije u Poljskoj, uključujući proglašenje “slobodnih zona od LGBT”, što su učinile određene lokalne vlasti.

U odgovoru na saopštenje Mijatovićeve, poljska administracija odbacila je kritike.

Poljske vlasti ističu da je neophodno naglasiti da se aktivnosti policije ne mogu smatrati uznemiravanjem ili zastrašivanjem i da je vršeno samo uz poštovanje zakona.

Prema navodima u saopštenju, komentari komesara o “slobodnim zonama od LGBT” su “pogrešni”, a institucija braka kao zajednice muškarca i žene unesena je u Ustav Poljske.

Poljska i Mađarska stavile su veto na dugoročni budžet EU vrijedan 1,8 biliona eura, uključujući više milijardi eura iz kriznog fonda za suzbijanje posljedica pandemije.

Protiv obje zemlje EU vodi istragu zbog narušavanja nezavisnosti pravosuđa, medija i nevladinih organizacija.