Globus

Položen kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Sisku

12/11/2016

U Sisku je u subotu položen temeljni kamen budućeg Islamskoga kulturnog centra, četvrtog u Hrvatskoj, u nazočnosti oko dvije tisuće islamskih vjernika iz Hrvatske i susjednih zemalja, vjerskih velikodostojnika, državnih, županijskih i lokalnih dužnosnika, diplomata i drugih gostiju.

Centar, vrijedan 5,5 milijuna eura, u fazama će graditi Islamska zajednica u Hrvatskoj. Novi objekt, površine 2500 četvornih metara, osim molitvenog dijela, raspolagat će i brojnim drugim prostorima za kulturne, društvene i edukativne djelatnosti. Uz džamiju s velikom kupolom i minaretom, tu će biti polivalentna dvorana, knjižnica s čitaonicom, učionice, restoran muslimanske kuhinje, stambeni i drugi prostori.

Svečanost, koju su za sisačkih 2500 muslimana mnogi ocijenili povijesnom, nije umanjilo ni hladno i vjetrovito vrijeme popraćeno prvim snijegom.

Za islamske vjernike je to veliki dan, ocijenio je poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Husein Kavazović, koji je nazočne pozdravio u ime muslimana iz susjedne države.

“Iz budućega duhovnog doma ćemo demonstrirati i iskazivati dobro, koje će poticati harmoniju i novu kvalitetu života, ne samo muslimanima u ovom gradu nego i njihovim dobrim susjedima u ovom gradu, katolicima i drugima. Ovaj čin je i naša nada u viziju boljeg svijeta, ujedinjenog u dobru i zajedništvu. Hrvatska danas svima omogućuje da žive kao vjernici”, rekao je Kavazović.

Da se nigdje ne može naći primjer takvog vjerskog suživota kao u Sisku, rekao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović. Kako je rekao, svečanost, koja je okupila vjerske poglavare i političke dužnosnike potvrda je visokih demokratskih vrijednosti Republike Hrvatske, koja u punini svakom čovjeku omogućuje vjerske slobode. Izrazio je mišljenje kako će novi centar koristiti svima, a ne samo muslimanima, a svojim će sadržajima obogatiti kulturni i društveni život grada.

sisak-kamen-temeljac

Čestitajući na početku radova te stotu obljetnicu priznanja islama u Hrvatskoj, nazočnima se u ime Sisačke biskupije, koja je i financijski pomogla izgradnju centra, obratio i sisački biskup mons. Vlado Košić. On je spomenuo kako dvije vjere povezuje Blažena Djevica Marija, koju jednako štuju i kršćani i muslimani.

“Za hrvatske muslimane se izgradnja Kulturnog centra održava u radosnom obilježavanju stote obljetnice od pravnog priznanja islama u Hrvatskoj, ali za nas katolike okolnosti nisu tako radosne. Prva je tužna okolnost što se u većini zemalja na Bliskom istoku ubijaju i protjeruju i zadnji kršćani. Druga je tužna činjenica što se u susjednoj i nama dragoj Bosni i Hercegovini podižu optužnice protiv Hrvata katolika, hapsi ih se i progoni, tako da se i oni malobrojni koji su još preostali, tjeraju iz svog vjekovnog zavičaja”, rekao je mons. Košić, koji je spomenuo i zasluge Bošnjaka u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Izrazio je uvjerenje kako će sisačka džamija biti mjesto u kojem će se slaviti Bog jedini, mjesto susreta muslimana i kršćana pod zaštitom Blažene Djevice Marije, majke i Kraljice mira.

Komentari