Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomirili se potomci četnika i partizana u Crnoj Gori

Подгорица – потписивање декларациј

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojevičć i Milan Knežević danas su u Podgorici potpisali Deklaraciju o pomirenju potomaka četnika i partizana, čiji je cilj prevazilaženje daljih ideoloških podjela u Crnoj Gori.

Deklaraciju su u Srpskoj kući potpisali predsjednik Nove srpske demokratije /NSD/ Andrija Mandić, predsjednik Pokreta za promjene /PzP/ Nebojša Medojević i predsjednik Demokratske narodne partije /DNP/ Milan Knežević.

U Deklaraciji je navedeno da u Crnoj Gori ne postoji nacionalna većina, te da je potrebno da Srbi i Crnogorci prvi preuzmu odgovornost za njenu budućnost.

Potpisnici zajedinički osuđuju svaki počinjeni zločin zbog bilo kojeg ideološkog i partijskog ubjeđenja, a zajednički pozdravljaju svaku akciju čiji je cilj bio društveni napredak i odbrana države od okupatora.

Svaki vid ideološkog revanšizma i progona potpisnici osuđuju, te ističu da je Deklaracija uperena protiv starih podjela koje bi mogle da budu zloupotrebljene u nametanju nekih novih sukoba.

Potpisnici su naglasili i da je “pravo na grob i civilizovan odnos prema posmrtnim ostacima i spomenicima nastradalih predaka” njihova zajednička obaveza.

Lider DNP-a Milan Knežević izrazio je zadovoljstvo što je Deklaracija naišla na veliku pažnju javnosti.

Deklaraciju će, prema najavi, potpisati i svi poslanici Demokratskog fronta.