Globus

Američki državni sekretar

Pompeo optužio Kinu za genocid nad muslimanima, Peking odmah reagovao

20/01/2021

Pompeo je iznio te navode samo 24 sata prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost

Na putu ka izlaznim vratima, američki državni sekretar Mike Pompeo ponovo se obrušio na Kinu u utorak, objavljujući da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnoj regiji Xinjiang predstavlja “zločin protiv čovječnosti” i “genocid”.

Pompeo je iznio te navode samo 24 sata prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost. Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz nastupajućeg Bidenovog tima, iako su on i članovi njegovog tima za nacionalnu sigurnost u prošlosti izražavali podršku takvim navodima.

Pompeove tvrdnje neće imati neće imati nikakve trenutne reperkusije, iako bi zakonske implikacije takvih optužbi mogle značiti da SAD moraju to uzeti u obzir u formuliranju svoje politike prema Kini. SAD su se oglašavale tim povodom i poduzimale su akciju, provodeći brojne sankcije protiv visokih čelnika kineske Komunističke partije i državnih preduzeća za koje tvrde da finansiraju projekat represije širom Xinjianga.

Mnogi od onih koji su optuženi da su učestvovali u represiji već su pod američkim sankcijama. Optužbe za genocid znače da će se sada nove mjere lakše uvoditi.

– Nakon pažljivog razmatranja dostupnih činjenica, ustanovio sam da je barem od marta 2017. Narodna Republika Kina, pod direktivom i kontrolom kineske Komunističke partije, počinila zločine protiv čovječnosti nad većinski muslimanskim Ujgurima i pripadnicima ostalih etničkih i vjerskih manjinskih grupa u Xinjiangu – navodi Pompeo u izjavi za javnost, prenosi AP.

Reakcija Kine

Rijetko korištena terminologija sasvim izazvala je ljutitu reakciju Pekinga.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je nazvalo odlazećeg američkog državnog sekretara Mikeea Pompea „klovnom sudnjeg dana“ i tvrdi da je njegovo karakteriziranje Kine kao počinioca genocida tek „bezvrijedni komad papira“.

Navodi o zlostavljanjima muslimanskih manjinskih grupa u kineskoj regiji Xinjiang “direktne su senzacionalističke pseudopretpostavke i zlobna su farsa pojedinaca iz antikineskih i antikomunističkih snaga koje predstavlja Pompeo”, izjavila je novinarima glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovnom dnevnom brifingu.

– Po našem mišljenju, Pompeova takozvana karakterizacija je bezvrijedni komad papira. Taj američki političar, koji je zloglasan po svojim lažima i opsjenama, pretvorio se u klovna sudnjeg dana sa šalom stoljeća u svom posljednjem nastupu ludila i s lažima stoljeća – izjavila je Hua, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.