Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ponovio se incident koji je prije tri godine započeo najveći mafijaški rat na Balkanu

policija – srbija – uvidjaj
Ilustracija

Škaljarski klan ponovo je napravio haos u “podzemlju”. Kako “Blic” ekskluzivno saznaje, pripadnici ove kriminalne grupe nedavno su, po drugi put, ukrali tovar kokaina od suparničkog kavačkog klana.

– Krađa je izvedena u jednoj evropskoj luci, a ukradeni tovar je količinski mnogo veći od prve ukradene ture od 300 kilograma kokaina 2014. u Valensiji. Prva krađa rascijepila je kotorski kriminalni klan na dvije grupe, škaljare i kavače, koji su od tada u najvećem mafijaškom ratu na Balkanu. Nova krađa kokaina, koji je iz Južne Amerike stigao u Evropu samo je rasplamsala rat koji se vodi na relaciji Crna Gora – Srbija i koji se okončava profesionalnim, često plaćenim likvidacijama – kaže za “Blic” izvor blisak srpskim bezbjednosnim strukturama.

Posljednja žrtva ovog mafijaškog rata je pripadnik škaljarskog klana, Cetinjanin Miloš Đuričković (47), koji je u petak oko 4 sata ranjen u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu. Đuričkovića je okrznuo metak i njega je Hitna pomoć prevezla u bolnicu gdje je operisan.

– Đuričković je, kao i većina škaljarske ekipe stacioniran u Beogradu jer su u Crnoj Gori na meti policije mnogo više od suparničke ekipe. Suparnička, kavačka ekipa u Crnoj Gori ima zaštitu glavnog bosa Brane Mićunovića, dok su se škaljari otrgli od bilo kakvog autoriteta, čak su i prijetili Mićunoviću da se ne miješa u njihov sukob sa kavačima – kaže izvor “Blica”.

Dosadašnja operativna saznanja bezbjednosnih službi ukazuju da su kavači daleko organizovaniji, brojniji, finansijski nadmoćniji, ali da uprkos tome, škaljarska ekipa važi za daleko opasniju.

– Škaljarska ekipa je podmlađena, vješti su na oružju, spremniji i ne slušaju nikoga. Zato su i opasniji. Bolje dolaze i do informacija, tako su i uspjeli da dva puta ukradu narko-tovar od kavača, ali i da ih preduhitre u pripremanim likvidacijama, kao što je bio slučaj sa nedavnim pokušajem ubistva Duška Roganovića u Herceg Novom, koji je u eksploziji bombe pod njegovim automobilom ostao bez obje noge. Roganović je ubijen u momentu dok je planirao i organizovao ubistvo nekog od škaljarske ekipe u Beogradu.

Vođe škaljarske ekipe su braća Jovica i Igor Vukotić. Koliko su se osamostalili govori podatak da su u sukobu sa svim ostalim crnogorskim kriminalnim ekipama. Osim sukoba sa kavačkom ekipom, braća Vukotić su u sukobu i sa grupom Darka Šarića, grupom “Maksimus” koju vode saradnici pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i sa istaknutim pojedncima crnogorskog podzemlja: Ivanom Deliće, grupom ubijenog Armina Muše Osmanagića, porodicama Šaranović i Radonjić.

Uprkos najbrutalnijem sukobu, između dvije zaraćene ekipe i dalje postoje stari zajednički prijatelji i zajednički interesu u narko biznisu. Tako se prošle godine desilo da jedan od vođa škaljarske ekipe bude na večeri sa jednim viđenijim pripadnikom kavačkog klana u jednom novosadskom restoranu. Sutradan je, pripadnik kavačkog klana ubijen, i to po naređenju vođe škaljara.

Prva žrtva rata škaljara i kavača bio je Cetinjanin Goran Radoman, koji je 20. februara 2015. ubijen u garaži zgrade na Novom Beogradu, gdje je imao penthaus. Radoman je bio pripadnik škaljarskog klana, i vjeruje se najodgovorniji za krađu 300 kilograma kokaina u Valensiji.