Globus

Sjednica Senata SAD

Ponovo blokirano imenovanje novog američkog ambasadora u BiH i ostalih diplomata

10/12/2021
Foto Twitter/Vlada Litvanije

Republikanac Ted Cruz odbio zahtjev senatorice Jeanne Shaheen za imenovanje niza ambasadora zbog politike prema Rusiji

Na sjednici Američkog senata koja je održana kasno sinoć po srednjoevropskom vremenu propao je još jedan pokušaj deblokade imenovanja niza ambasadora među kojima je i novi amerčki ambasador u BiH Michael J. Murphy.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, senatorica Jeanne Shaheen iz reda demokrata zatražila je jednoglasnu saglasnost da Senat potvrdi sedam kandidata Senatskog odbora za vanjske poslove i to šefa protokola i ambasadora u Irskoj, Francuskoj i Monaku, Moldaviji, Španiji i Andori, te u Bosni i Hercegovini i EU. Međutim, ovaj prijedlog opet je odbio republikanski senator Ted Cruz.

Razlozi su poznati. Zbog neslaganja s odlukom predsjednika SAD-a Josepha Bidena da ne uvede nove sankcije protiv onih koji grade ili koji se koriste plinovodom Sjeverni tok 2, ovaj senator iz Texasa odlučio je blokirati sve nominacije koje dolaze iz Bijele kuće za State Department i pojedine koje dolaze za Ministarstvo finansija SAD-a.

Na zvaničnu potvrdu u Senatu se nalazi više od 30 kandidata, među njima i kandidati za ambasadore u Srbiji, Japanu, Kini, Izraelu, Egiptu, Njemačkoj. Senatorica Shaheen je ponovo skrenula pažnju da se radi o ozbiljnom sigurnosnom pitanju za SAD. Cruz je, inače, veliki kritičar Bidena jer traži od njega čvršći stav prema Rusiji pa čak i sankcije.

Kada je riječ o Murphyu za njega je Predsjedništvo BiH već dalo agreman za dolazak. On na funkciji ambasadora SAD-a u BiH treba da zamijeni Erica Nelsona.

Murphy je ranije tokom izlaganja na sjednici Komiteta za vanjske poslove Senata iznio šest prioriteta djelovanja kao ambasador u BiH a to su: Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU, raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, raditi na rastu trgovine sa SAD, suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije s obrazloženjem da potkopavaju BiH, raditi na pomirenju među stanovništvom, kao i na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Tada je rekao i da SAD moraju biti više i izraženije prisutni na Balkanu, a posebno u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.