Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njegoševa ulica

Ponovo precrtan mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu

ratko-mladic

Mural, koji pet mjeseci stoji na fasadi jedne stambene zgrade u širem centru glavnog grada Srbije, osvanuo je 20. decembra išaran crnom bojom

Grupa nepoznatih autora precrtala je mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu, piše Radio Slobodna Evropa.

Mural, koji pet mjeseci stoji na fasadi jedne stambene zgrade u širem centru glavnog grada Srbije, osvanuo je 20. decembra išaran crnom bojom. Uklonjene su i zastave Srbije koje su bile okačene na zidu pored murala.

Tom prilikom, uništen je i mural četničkom komandantu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću koji je oslikan tik do Mladićevog.

Grupa autora nije ostavila nikakav potpis ili poruku.

Od kako su nepoznati autori oslikali mural sa likom Ratka Mladića u julu 2021. godine, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje, pošto je mural premazan specijalnim lakom koji omogućava lako čišćenje.

Uz to, desničarske grupe su organizovale i dežurstva kako bi čuvale mural.

Beogradska opština Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi zgrada sa muralom Ratka Mladića, objavila je 9. decembra da je, u skladu sa propisima, uklonila mural na zahtjev stanara zgrade. Međutim, mural je za manje od pola sata ponovo vraćen u prvobitno stanje. Kao i više puta do sada očistila ga je grupa nepoznatih mladića.