ukrajinski predsjednik

Ponovo se oglasio Zelenski, traži da se Ukrajina primi u EU i poručio: Branit ćemo se do kraja

zelenski twitter

U obraćanju naciji, Zelenski je naveo da su stajali uspravno pred napadima neprijatelja i da su uspješno odbili njihove napade

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će braniti Ukrajinu do kraja i pozvao ruski narod da se suprotstavi ratu.

U obraćanju naciji, Zelenski je naveo da su stajali uspravno pred napadima neprijatelja i da su uspješno odbili njihove napade.

Podsjetio je da se sukobi nastavljaju u mnogim dijelovima zemlje.

“Znamo da branimo svoju domovinu, svoju zemlju i našu djecu. Kijev i ključne gradove oko glavnog grada kontroliše naša vojska. Okupatori su htjeli blokirati centar naše države i stavili svoje marionete ovdje, kao u Donjecku. Srušili smo njihove planove”, rekao je Zelenski.

Zelenski je naveo da su ruski osvajači napali naselja projektilima i teškim naoružanjem i pokušali da unište njihove izvore proizvodnje energije.

“Imaju vrlo podmuklu taktiku. Kuće uništene raketama i artiljerijom su posljednji argument za svijet da zaustavi invaziju s nama”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ističući da je u Kijevu, suprotno navodima, Zelenski je poručio: “Branit ćemo Ukrajinu do kraja”.

Pozvao je ruski narod da se suprotstavi ratu i da svi koji žele da brane Ukrajinu dođu u njegovu zemlju.

Zelenski je, također zatražio je da njegova zemlja, u svjetlu aktuelnih događaja, tj. ruske invazije, bude primljena u Evropsku uniju. “Ovo je ključni trenutak da okončamo dugogodišnju raspravu jednom i zauvijek i odlučimo o članstvu Ukrajine u EU”, napisao je Zelenskij na Twitteru.

Potvrdio je da je s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom razgovarao o “daljnjoj učinkovitoj pomoći” te “herojskoj borbi Ukrajinaca za njihovu slobodnu budućnost”. Ukrajina nije na popisu EU kao službena zemlja kandidat ili potencijalni kandidat zbog zabrinutosti koja vlada da bi poduzimanje takvog koraka naštetilo odnosima Europske unije i Rusije.

Ukrajinsku revoluciju 2014. potaknuli su tromjesečni prosvjedi na kijevskom trgu Majdanu zbog suspenzije Sporazuma o pridruživanju s EU, što je u konačnici rezultiralo svrgavanjem proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Rusija je potom anektirala Krim te je izbila pobuna u istočnoj Ukrajini s velikim brojem etnički ruskog stanovništva.