Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mafijaška likvidacija

Ponuđeno 100.000 eura da se ubica sa Zrća pusti na slobodu

dusko tanaskovic – pixsell

No prošlost ubijenog i ubice, kao i način izvršenja ubistva, sugeriraju da se radi o egzekuciji u mafijaškom miljeu

Uz snažno osiguranje pripadnika interventne policije s dugim cijevima, u petak oko 12 sati u zgradu suda u Zadru doveden je Duško Tanasković (28) iz Kragujevca, osumnjičen za brutalnu likvidaciju državljanina Srbije Gorana Vlaovića (38) na Zrću.

Tanasković se na sudu nije očitovao o krivnji jer se branio šutnjom, a njegova porodica iz Kragujevca ponudila je 100 hiljada eura kao jamstvo za njegovu slobodu, što je tužiteljstvo odbilo, piše Zadarski.hr.

Županijski državni tužitelj Emilio Kalabrić rekao je kako mu je sudac istrage odredio istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od bijega. Naveo je kako Crna Gora nije službeno zatražila njegovo izručenje, kao i da nema informacija o tome da je za njim raspisana potjernica.

“Doneseno je rješenje o provođenju istrage zbog kaznenog djela ubistva, za što je zagarantovana kazna od pet do 20 godina zatvora. Tokom istrage bit će provedeno više radnji, od ispitivanja svjedoka do vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti kaznenog djela.

Zasad ne možemo govoriti šire informacije o tome što se događa i kakve poveznice postoje. One će biti predmet razmatranja i istraživanja, zasad o tome ne možemo govoriti. U istrazi će se ispitati od 11 do 12 svjedoka te će se provesti psihijatrijsko vještačenje. On se tijekom ispitivanja branio šutnjom i nije se očitovao o krivnji”, rekao je Kalabrić.

 Advokat: Ima psihičke tegobe

I pred državnim tužiteljem i pred sudom se osumnjičeni branio šutnjom, rekao je njegov advokat Vinko Gulišija. Sudac je Tanaskoviću odredio jednomjesečni istražni zatvor.

“Istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega”, rekao je advokat. “Nije više kvalifikacija teškog ubistva, nego običnog”, dodao je odvjetnik.

“Branio se šutnjom, i to je odbrana”, dodao je i rekao kako osumnjičeni ostaje u istom zatvoru.

“Ja ne znam da ga traži Crna Gora, nisam ni s njim razgovarao. Psihički je loše, ima tegoba psihičke prirode, zato i nije iznio odbranu”, dodao je. Rekao je da ga je angažirala porodica tokom jučerašnjeg dana.

Iz DORH-a su potvrdili da je osumnjičeni imao važeće isprave.

Kako je onda ušao u Hrvatsku? “U spisu se nalazi sve, imamo podatke. Ali dok je istraga u toku, o tome ne mogu govoriti”, rekao je glasnogovornik DORH-a Emilio Kalabrić.

Policija ga je ranije državnom tužiteljstvu prijavila za teško ubistvo, za koje je propisana kazna i do 50 godina zatvora. No istraga je pokrenuta za blažu kvalifikaciju tog nedjela koja omogućuje da dobije kaznu od samo pet godina zatvora, što je minimalna kazna za “obično” ubistvo.

Sumnja se na obračun zloglasnih mafijaških klanova

Ubijeni Goran Vlaović (38), kojem je 28-godišnji Duško Tanasković prišao iza leđa oko 6 ujutro na plaži Zrće, u predjelu Katarelac, i iz neposredne blizine mu pucao u potiljak, bio je prema dostupnim informacijama pripadnik zloglasnog škaljarskog mafijaškog klana.

Pretpostavlja se da se radi o nastavku dobro poznatih mafijaških obračuna između škaljarskog i kavačkog klana. Oba ta klana potječu iz Crne Gore, ali su razgranati po Balkanu, posebno po Srbiji. Još nije jasno je li Tanasković pripadnik škaljarskog klana, plaćeni ubica ili se radi o nečem trećem.

Tanaskovića se dovodi u vezu i s likvidacijom Minje Šakovića u Budvi 17. juna ove godine. Šaković je bio blizak škaljarcima, a ubijen je u jednom kafiću u budvanskom Starom gradu. I to su ubistvo, kao i ovo na Zrću, snimile nadzorne kamere, pa će se te dvije snimke uspoređivati kako bi se utvrdilo je li Tanasković povezan s oba ubistva.

Pojavila se i teorija po kojoj bi ovo mogla biti osveta za ubistvo vođe Delija (navijača Crvene zvezde) Marka Vesnića te ranjavanje njegovog kuma Ivana Markovića u Herceg Novom u Crnoj Gori. Vlaović je bio osuđen za to ubistvo u svojstvu pomagača.

No prošlost ubijenog i ubice, kao i način izvršenja ubistva, sugeriraju da se radi o egzekuciji u mafijaškom miljeu.