Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poplave u Makedoniji iza sebe ostavile pustoš, traga se za tijelom djevojčice (FOTO)

poplave makedonija (18)

Zbog obilnih kišnih padavina koje su jučer zahvatile Makedoniju, poplavljeno je nekoliko gradova. Najkritičnije je u tetovskom regionu, gdje su život izgubile četiri osobe, dok se jedna osoba vodi kao nestala.

Tijela četiri žrtve su pronađene, a još se traga za jednom šestogodišnjom djevojčicom iz tetovskog sela Šipkovice, izjavio je Marjan Josifovski, portparol Sektora unutrašnjih poslova Tetovo.

Tetovska policija je potvrdila da su pronađena tijela H.F. (83), A.M. (14), tijelo djeteta inicijala R.A. koje još nije navršilo dvije godine, svi iz Šipkovice, dok je tijelo A.I. (7) pronađeno u selu Velika Rečica.

Josifovski informisao je da je većina povrijeđenih iz sela Šipkovice, Selce Džepčište i iz Male Rečice kod Tetova. Dio njih su na bolničkom liječenju, a neki su pušteni kući.

U Tetovu i okolini oštećeno je desetine vozila od padanja grana, drveća i predmeta. Građani još uvjek prijavljuju štete kuća i objekata, koji su oštećeni uslijed klizišta.

Ekipe Direkcije za zaštitu i spašavanje, Armija Republike Makedonije i lokalno stanovništvo još uvjek tragaju za jednim od nestale djece.

“Nažalost, četiri osobe su poginule od kojih su troje maloljetna djeca. S druge strane imamo ogromnu materijalnu štetu koju je teško nadoknaditi. Uništena je infrastruktura sela, a više od 20 kuća je oštećeno više od 50 posto. Oštećena su i vozila mještana“ , rekao je za Anadolu Agency Arben Halili, član Kriznog štaba.

On je istakao da je iz humanitarnog aspketa pričinjena još veća katastrofa, jer, kako je rekao, u cijelosti oštećen je sistem za vodosnabdijevanje, a u ovim rizičnim momentima može doći do raznih oboljenja. Halili je kazao da je u ovim momentima najpotrebnija voda, hrana i odjeća, jer je sve u domovima stradalih uništeno.

Jedan od članova porodice iz tetovskog sela Šipkovica, koja je zbog jučerašnjih poplava izgubila dvoje djece, kroz suze objašnjava kako se u jednom trenutku sve dogodilo:

“Ovo se odjednom dogodilo oko pet sati jutros. Kao i svaki put počela je padati kiša. Nebo se zatamnilo. Naše je dvoje djece umrlo, a za jednim se još uvjek traga“.

Spasilačke ekipe su još uvjek na terenu u tetovskom regionu, najkritičnije je u selu Šipkovice, dosta štete poplave su nanijele i u selu Mala Rečica, gdje se rijeka vode izlila na ulicama ovog mjesta, ali se nadležni organi i civilno stanovništvo nadaju da će se stanje ubrzo normalizirati. Za sada vremenski uslovi su stabilni, ali meteorolozi u poslijepodnevnim satima najavljuju kišne padavine, u zapadnim i jugozapadnim dijelovima zemlje, gdje se, kako informišu meteorolozi, očekuju obilnije kišne padavine.