Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemlja i dalje pod vodom

Poplave u Pakistanu donose strah od gladi nakon masovnog uništenja usjeva

pakistan

Ogromne poplave u Pakistanu ovog ljeta uništile su Mohammedov dom i njegova četiri hektara pamuka, izbrisavši većinu njegovih prihoda

Kao i svake godine, Arz Mohammed je svoj mali komad zemlje u južnom Pakistanu zasadio pamukom. Rod bi mu donio dovoljno zarade da njegova petočlana porodica ne mora prosjačiti. Zatim su uslijedile katastrofalne poplave, javlja AP.

Ogromne poplave u Pakistanu ovog ljeta uništile su Mohammedov dom i njegova četiri hektara pamuka, izbrisavši većinu njegovih prihoda.

Povrh toga, njegova zemlja i zemlja njegovih susjeda i dalje je pod vodom, tri mjeseca nakon što su prestale najveće kiše. Poput mnogih farmera širom južnog Pakistana, on možda neće moći da zasadi svoj sljedeći usjev pšenice na vrijeme.

To bi moglo predstavljati probleme za opskrbu hranom u zemlji.

– Ove kiše su nam uništile sve – rekao je Mohammed, koji živi u šatoru sa ženom i djecom u blizini svoje uništene kuće u Khairpuru, jednom od najteže pogođenih okruga u zemlji. “Nemamo ni šta da jedemo.” dodao je on.

Poplave ovog ljeta, uzrokovane monsunskim kišama, uništile su ogromne površine usjeva, ostavljajući ionako osiromašene porodice koje se bore za hranu. Poljoprivrednici i zvaničnici upozoravaju da bi se Pakistan sada mogao suočiti s ozbiljnom nestašicom hrane u vrijeme kada vlada nema novca, a svjetske cijene hrane su visoke.

Prema zvaničnicima, izgubljeno je skoro 15% uroda riže u Pakistanu i 40% uroda pamuka. Vode su takođe uništile lične zalihe žita na koje se mnoge zemljoradničke porodice oslanjaju za sopstvenu prehranu tokom cijele godine.

Poplave, za koje su djelimično krive klimatske promjene, usmrtile su skoro 1.600 ljudi, oštetile skoro dva miliona domova, a ukupna šteta procijenjena na više od 30 milijardi dolara.

U Ujedinjenim nacijama prošle sedmice, premijer Shahbaz Sharif rekao je agenciji Associated Press da su usjevi na četiri miliona hektara potpuno uništeni.

– Potrebna nam je pomoć da obezbijedimo sredstva za život našim ljudima. Potrebna su nam sredstva da nadoknadimo gubitak usjeva našim ljudima, našim poljoprivrednicima – rekao je on.

Vlada kaže da nisu zabrinuti kada su u pitanju trenutne zalihe hrane. U izjavi za AP, državna agencija za katastrofe je rekla da su zalihe pšenice dovoljne da izdrže do sljedeće žetve i da vlada uvozi više pšenice.

Međutim, nadolazeći rod pšenice je u neizvjesnosti. Sjetva obično počinje u oktobru. U provinciji Pundjab, glavnom proizvođaču pšenice u zemlji, polja su pretrpjela manje štete i mogu se zasijati na vrijeme. Ali u južnoj provinciji Sindh, drugom po veličini proizvođaču, oko 50 posto polja i dalje je pod vodom, kaže Jam Khan Shoro, pokrajinski ministar za navodnjavanje u Sindhu.

Snimci iz zraka u Sindu pokazuju polje za poljem koja su i dalje poplavljena. Pokrajina, u južnim nizinama Pakistana, nizvodno od njegovih glavnih rijeka, mjesto je gdje su poplave najteže pogodile stanovništvo: 80 posto uroda riže i 70 posto pamuka je uništeno, ugrozivši živote malih farmera koji čine većinu proizvodnje.