Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Popularnost Macrona u Francuskoj i dalje u padu

macron

Ispitivanje javnog mnijenja u Francuskoj pokazuje nastavak velikog pada popularnosti predsjednika te zemlje Emmanuela Macrona čijim radom je trenutno zadovoljno svega 30 posto Francuza, a u maju kada je uselio u Jelisejsku palatu je uživao u izvještajima da je 69 posto sunarodnjaka zadovoljno njegovim radom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraživački centar “YouGov France“ objavio je rezultate anketnog ispitivanja provedenog krajem augusta koji pokazuju nastavak trenda pada popularnostu prvog čovjeka Francuske Macrona.

U julu je Macronovim radom bilo zadovoljno 36 posto Francuza, a u poređenju sa prethodnicima Francoisom Hollandeom i Nicolasom Sarkozyjem, Macron znatno brže gubi povjerenje sunarodnjaka. Bivši predsjednik Hollande je sa funkcije otišao kao najnepopularniji predsjednik te zemlje, ali Macron bi mu mogao “oteti“ taj neslavni trofej ukoliko nastavi trend gubljenja povjerenja naroda.

Sličan pad popularnosti, prema pomenutim anketnim ispitivanjima, bilježi i francuski premijer Edouard Philippe. Njegovim radom početkom juna bilo je zadovoljno 60 posto Francuza, da bi postotak u naredna tri istraživanja padao na 53, 37 i 32 posto.

Svjestan da padu popularnosti doprinose česte nesuglasice sa medijima, Macron je nedavno smijenio svog glasnogovornika i najavio da će češće održavati konferencije za novinare.

Analitičari također tvrde da na pad povjerenja predsjedniku i vladi Francuske znatno utiče i najavljena reforma Zakona o radu u toj zemlji.