Španija

Popuštanja širom Evrope, jedna od zemalja ukida mjeru koju je donijela zbog omikrona

madrid unsplash

Mjera je ponovno uvedena potkraj decembra kako bi se spriječilo širenje omikron varijante koronavirusa

Španija vlada će od sljedećeg četvrtka ukinuti obavezno nošenje maski na otvorenom kao mjeru protiv koronavirusa, izjavila je u petak ministrica zdravstva Carolina Darias.

Mjera je ponovno uvedena potkraj decembra kako bi se spriječilo širenje omikron varijante koronavirusa.

Kabinet planira odobriti promjenu na svom sedmičnom sastanku zakazanom za utorak i staviti je na snagu dva dana kasnije, rekao je Darias radiju La SER.

Vlada je “uvijek govorila da će trajati samo dok je to strogo potrebno”, rekla je. Kako je stopa zaraze padala nekoliko dana, vlada smatra da se situacija promijenila, rekla je.

U protekle dvije sedmice stopa zaraze covidom-19, bilježena tijekom proteklih 14 dana, stalno je bila u padu te je u četvrtak bio 2421 slučaj na 100.000 ljudi, u odnosu na gotovo 3400 početkom januara, prenosi Hina

Uprkos porastu broja slučajeva između novembra i januara kako se omikron širio, prijemi u bolnice i smrtni slučajevi znatno su ispod onih zabilježenih u ranijim valovima pandemije, velikim dijelom zahvaljujući visokoj stopi cijepljenja u Španiji.

Ukupan broj umrlih od pandemije u Španijiiznosi 94.040, a broj zaraženih 10.2 miliona.

Nekoliko evropskih zemalja proteklih dana počelo je ukidati ograničenja zbog covida. Maske na otvorenom više nisu obvezne u Francuskoj, a italijanska vlada objavila je u srijedu da će objaviti raspored postupnog ukidanja ograničenja.