Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porast napetosti: Evropa strahuje od većih sukoba na Balkanu

kosovo granica

“Evropska unija mora ostati prisutna na Zapadnom Balkanu, da regiji pruži jasnu evropsku perspektivu i da podrži proevropske snage ili bi sadašnja napetost mogla biti tek početak”, upozorili su sudionici rasprave o situaciji u regiji u Vanjskopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.

U raspravi “Zapadni Balkan: Stabilnost regije i njegova budućnost moraju odnijeti prevagu nad svađama iz prošlosti”, zastupnici su pozdravili današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao dobar znak.

Raspravu je u ime grupe liberala sazvao slovenski zastupnik i izvjestitelj za Makedoniju nakon incidenta s vozom koji je izazvao “zabrinjavajući porast napetosti” između Beograda i Prištine.

Većina sudionika u raspravi izrazila je zabrinutost zbog situacije u regiji, naglašavajući da Zapadni Balkan mora ostati jedan od prioriteta EU. Zastupnici su pozvali političare, ali i medije da se suzdrže od zapaljive retorike, govora mržnje i potpirivanja sukoba, a mnogi su u raspravi ukazali i na jačanje utjecaja Rusije u dijelovima regije.

“Stvari koje se događaju trebale bi zabrinuti EU koja im se mora posvetiti pravovremeno, jer su događaji u proteklih 25 godina pokazali da i sitne iskre mogu izazvati velike sukobe”, upozoreno je u raspravi u EP-u.