Protesti u Novom Sadu

Porazbijane zgrada RTV Vojvodina, prostorije SNS i Gradska kuća, ima uhapšenih

novi sad protesti

Nećemo dozvoliti on da nas bije, a mi da ga plaćamo. Zato dole Vučić“

Nekoliko hiljada Novosađana protestovalo je ulicama grada nezadovoljno zbog sinoćnje policijske intervencije nad učesnicima protesta u Beogradu i situacijom u državi tražeći ostavke, a tokom šetnje zabilježeno je više incidenata u kojima je oštećen ulaz u zgradu Radio-televizije Vojvodine, porazbijana stakla na prostorijama Srpske napredne stranke u Stražilovskoj ulici, ali i porazbijani prozori i zapaljen ulaz u Gradsku kuću, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup najavljen za 18 sati na centralnom gradskom trgu, Trgu slobode u Novom Sadu kasnio je zbog rasprave koja je uslijedila između dvije grupe demonstranata ko će se obratiti skupu, ali je postignut dogovor da se okupljenima obrati Miran Pogačar, aktivista Združene inicijative „Krov nad glavom“ koji je izneo četiri zahteva protesta: ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra policije Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića; raspuštanje Kriznog štaba da se sazna istina koliko je ljudi umrlo i koliko je obolelih od COVID-19; da se novac umesto u gradnju crkava usmeri u zdravstveni sistem i one koji su oboleli i zapošljavanje novih lekara i da svi radnici koji su dobili otkaze u vreme epidemije koronavirusa budu vraćeni na posao.

Pogačar je rekao da su građani Srbije imali prilike da vide šta se sinoć dešavalo na ulicama Beograda i poručio:

„Nećemo dozvoliti on da nas bije, a mi da ga plaćamo. Zato dole Vučić“.

Dvosatna šetnja novosadskim ulicama počela je mirno, uz uzvikivanje parola protiv aktuelne vlasti, a onda su na čelo kolone izašli aktivisti desno orijentisanih grupa, paljene su baklje i topovski udari, a prvi veći incident dogodio se ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine gde je grupa maskiranih mladića kamenovala zgradu televizije, a razbijena su i ulazna vrata. Tom prilikom povređen je jedan od učesnika protesta koji je nogom razbio ulazno staklo. Policijske snage bile su u blizini ali nisu intervenisale.

Naelektrisana atmosfera pronela se nekoliko stotina metara niže gde su kamenovane prostorije SNS-a i porazbijana stakla, a kulminacija se desila na centralnom gradskom trgu, odakle je protest krenuo, kada su pojedini učesnici protesta porazbijali stakla na Gradskoj kući, a bačena je i baklja koja je izazvala požar u ulazu zgrade. Policija sa štitovima locirana je nekoliko desetina metara dalje i nije intervenisala, ali dio demonstranata nastavio je da kamenuje zgradu i razbija prozore.

Nakon 21 sat, veći deo demonstranata razišao se sa centralnog gradskog trga, ali je nekoliko desetina učesnika protesta ostao i sukobio se sa policijskim snagama gađajući ih kamenicama, a policija je uzvratila suzavcem.

Ima i uhapšenih demonstranata.