Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prelaz merdare

Porfiriju i fizički zabranjen ulaz na Kosovo, vraćen je s granice

porfirije

Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade Kosova

Kosovska policija na administrativnom prijelazu Merdare danas oko 14:30 sati nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo, gdje se uputio uprkos jučerašnjem dopisu s Kosova da mu nije dozvoljen boravak, piše Al Jazeera Balkans.

Prema dokumentu generalne policijske direkcije kosovskog MUP-a u koji je Tanjug, kako navode, imao uvid, odbija se ulazak Prvoslavu Periću, kako je svjetovno ime patrijarha Porfirija, na prijelazu Merdare.

Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade Kosova.

Patrijarh se, kako prenosi Kosovo Online, u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

‘Odobrenje samo nakon ograde od postupaka pripadnika SPC-a’

Patrijarh se odlučio za put uprkos jučerašnjoj odluci Vlade Kosova da mu zabrani dolazak.

Tada je poručio da je vijest o zabrani primio sa zaprepaštenjem, ali da neće odustati od namjere da služi u Pećkoj patrijaršiji te da očekuje da zabrana bude stavljena van snage.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Kosova.

Kažu da se posjeta patrijarha može odobriti samo nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi i ogradi se od postupka njenih pripadnika koji, kažu, ilegalno ulaze na Kosovo i daju otvorenu podršku kriminalnim grupama na sjeveru zemlje koje su odgovorne za postavljene barikade.