Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodica dječaka koji je uhapšen zbog sata traži 15 miliona odštete

Ahmed Mohammed

Roditelji dječaka Ahmeda Mohameda, koji je uhapšen u školi zbog ručno napravljenog sata, sada traže 15 miliona dolara odštete od škole i grada Irvinga u kojem su živjeli.

Podsjećamo, Ahmed je u sklopu školskog projekta napravio sat koji je njegovoj učiteljici ličio na bombu pa su ga uhapsili.

14-godišnjak je nakon toga ispisan iz škole, te je prihvatio stipendiju Fondacije Katar i preselio se u Dohu, gdje je nastavio školovanje.

No njegovi roditelji sada od grada traže 10 miliona dolara odštete, a od škole koju je Ahmed pohađao još pet miliona dolara. Osim finansijske naknade, traže i pismeno izvinjenje načelnice općine Irving Beth Van Duyne jer je Ahmed zbog cijelog slučaja pretrpio ozbiljne traume.

Ahmed i njegova porodica su muslimani porijeklom iz Sudana. Nakon skandala koji se dogodio 16. septembra, Ahmedu je stigla podrška sa svih strana. Njegov je talent pohvalio i američki predsjednik Barack Obama, posjetio ga je i turski premijer Ahmet Davutoglu, a podržao ga je i osnivač Facebooka Mark Zuckenberg.

Stipendija koju je dobio u Kataru osigurava mu nastavak školovanja radi čega se porodica i preselila u Dohu.