Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesreća u Hrvatskoj

Porodica se vraćala iz svatova: Poginuo dječak, roditelji u komi

nesreca hrvatska333

Vozilo je s puta sletjelo u odvodni kanal te udarilo u metalno-drvenu ogradu i betonski stub

Gdje mi je brat, pitala je djevojčica (14) povrijeđena u nedjelju u 5.20 sati u saobraćajnoj nesreći u Hrastju nedaleko od Svetog Ivana Zeline u Hrvatskoj nakon što je došla svijesti u KB Dubravi.

Njen otac (44) i majka (38) teško su povrijeđeni i nalaze se u induciranoj komi. Riječ je o porodici iz mjesta u varaždinskoj županiji 14 kilometara udaljenom od Svetog Ivana Zeline.

– To je prestrašno. Daj Bože da se oporave – rekla je za 24sata.hr kroz suze njihova prva komšinica. Poginuli dječak trebao je krenuti u sedmi razred, a njegova sestra u prvi razred srednje škole.

Na školi u obližnjem mjestu, koju su, kažu komšije, oboje pohađali izvjesili su crnu zastavu. Komšinica kaže da se porodica u nedjelju ujutro vraćala iz svatova u Petrinji. Otac  je vozio u Golfu četvorci koju je imao oko mjesec dana.

Policija je na mjestu saobraćajne nesreće obavila uviđaj. Pokušavali su utvrditi razlog zašto je vozač izgubio kontrolu nad autom na ravnom dijelu ceste, prešao u suprotni smjer i zabio se u betonski mostić. Jedna od pretpostavki je da ga je na trenutak savladao umor i da je možda na djelić sekunde zaspao za volanom.

Vozilo je s puta sletjelo u odvodni kanal te udarilo u metalno-drvenu ogradu i betonski stub. U nesreći smrtno je stradalo dijete putnik iz vozila, objavila je zagrebačka policija.

– To je bio tako snažan tresak da me odmah probudio iz sna. Bilo je nešto iza 5 sati kad sam izletio van i ugledao auto koji se zabio u betonski most. Iznutra se nije čulo ništa. Grobna tišina – ispričao je stanovnik Hrastja u blizini čije kuće je Golf sletio s ceste. Mještani su se probudili i pohrlili u pomoć stradaloj porodici. Među njima je bio i Darko Heged.

– Kako su udarili, probudio sam se i otvorio prozor. Bili su zabijeni u mostić direktno ispod mog prozora. Vozač je pokušavao otvoriti vrata no nije mogao. Odmah sam zvao pomoć – kazao je Heged. Pozvali su Hitnu pomoć i vatrogasce.

Zazivao je ženino ime

– Muškarac je bio pri svijesti i samo je zazivao ženino ime – prepričao je mještanin. Da bi ljekar došao do njih, vatrogasci DVD-a Sveti Ivan Zelina morali su, skinuti prozore, razrezati vrata i krov Golfa.

– Ova naša cesta kroz Hrastje, koja vodi od Zagreba prema Varaždinu, vam je prava crna tačka u Hrvatskoj. Na dionici gdje su poginuli ovi ljudi ograničenje brzine je 80 kilometara na sat, a vjerujte mi rijetko ko to poštuje. Pa i sad kad su oni stradali kraj nas su projurili auto i motocikl i nisu se osvrtali – zgrožen je Heged.