Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodica tragično nastradalog dječaka Aylana dobila azil u Kanadi

Aylan-Kurdi232

Sedmero članova šire porodice malog Sirijca Aylana Kurdija, čija je fotografija beživotnog tijela na jednoj grčkoj plaži ovog ljeta potresla cijeli svijet, dobilo je pravo azila u Kanadi, javio je tv-kanal CBC u petak.

Tetka malog Aylana Tima Kurdi, koja živi blizu Vancouvera, rekla je da su je kanadske imigracijske službe obavijestile o odobrenju izbjegličkog statusa za Aylanovog ujaka, njegovu suprugu i njihovo petoro djece.

Kanada će sljedeće sedmice pokrenuti zračni most kojim će do kraja decembra prihvatiti 10.000 sirijskih izbjeglica i još 15.000 u januaru i februaru.

aylan kurdi

Užasavajuća fotografija mrtvog trogodišnjeg Aylana na plaži grčkog otoka Kosa, koji se utopio tokom pokušaja da s porodicom stigne u Evropu, imala je velik odjek u Kanadi. Ta sirijska porodica je odlučila krenuti na pogibeljni put nakon što im je kanadska vlada odbila azil. Tokom putovanja Aylan, njegov brat i njihova majka izgubili su živote.

Njihova molba za azilom je odbijena jer je bila “nepotpuna”, navela je kasnije Kanadska savezna agencija za državljanstvo i imigraciju (CIC)