Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačke vlasti

Porodice žrtava napada na Olimpijskim igrama u Minhenu dobiće dodatno obeštećenje

_119523964_gettyimages-539732243

Novine Frankfurter Allgemeine, pozivajući se na njemačku novinsku agenciju dpa, javile su u srijedu da je raspravljano o obeštećenju od 28 miliona eura, od kojih bi savezna vlada izdvojila 22,5 miliona eura

Njemačka je postigla sporazum o dodatnom obeštećenju za porodice izraelskih sportista ubijenih na minhenskoj olimpijadi u 1972. godini, navodi se u zajedničkom saopćenju njemačkog i izraelskog predsjednika u srijedu.

Porodice su u ovom mjesecu saopćile da su nezaovoljne posljednjom njemačkom ponudom obeštećenja i da planiraju bojkotovati ceremoniju obilježavanja 50. godišnjice napada u znak protesta.

Novine Frankfurter Allgemeine, pozivajući se na njemačku novinsku agenciju dpa, javile su u srijedu da je raspravljano o obeštećenju od 28 miliona eura, od kojih bi savezna vlada izdvojila 22,5 miliona eura.

Njemačka vlada nije potvrdila te sume, navodeći da su razgovori s predstavnicima žrtava bili povjerljivi.

– Ovim sporazumom njemačka vlada priznaje svoju odgovornost i užasne patnje ubijenih sportista i njihovih poroidica – navode dvojica predsjednika u saopćenju.

Petog septembra 1972. članovi izraelskog olimpijskog tima uzeti su kao taoci u slabo čuvanom olimpijskom selu od naoružanih Palestinaca iz radikalne grupe Crni septembar.

U roku od 24 sata, 11 Izraelaca, petorica Palestinaca i njemački policajac su ubijeni tokom razmjene vatre i spasilačke akcije koja se pretvorila u puškaranje, prenosi Reuters.