Porošenko: Putin obećao da će tražiti otkazivanje izbora

Hollande-Merkel-Putin-Porosenko

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u nedjelju da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, obećao da će od proruskih separatista zatražiti da otkažu izbore u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, zakazane uprkos protivljenju Kijeva.

Prema mirovnom sporazumu potpisanom u Minsku u februaru, lokalni izbori u ta dva regiona trebalo bi da budu održani ove jeseni, u isto vrijeme kad i izbori u ostatku Ukrajine.

Vlasti u Kijevu su, međutim, saopćile da na istoku zemlje izbori ne mogu biti održani, zbog stalnih sigurnosnih problema u toj oblasti.

Proruske snage su, kao odgovor, zakazale svoje izbore za oktobar i novembar, što je razljutilo ukrajinske vlasti, koje su odlučile da ne priznaju rezultate glasanja, prenosi agencija Reuters.

– Putin je obećao da će učiniti sve i obavjestiti nas do utorka, da li će odluka da izbori budu otkazani biti provedena u djelo – rekao je Porošenko u televizijskom intervjuu.

Prije nekoliko dana, Porošenko je zaprijetio Rusiji proširenjem sankcija, ako Moskva bude priznala lokalne izbore u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj republici (DPR i LPR).