Porošenko: Putin želi cijelu Evropu

70th anniversary of the end of World War II

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u razgovoru za RFI optužio svog ruskog kolegu Vladimira Putina da želi “cijelu Evropu”, ocijenivši “mogućom” agresiju Rusije na Finsku i baltičke zemlje.

– Putin će ići onoliko daleko koliko mu se to odobri. On želi cijelu Evropu – rekao je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik tvrdi da je pripajanjem Krima i agresijom na istoku Ukrajine Putin razbio međunarodni sigurnosni sistem. Krim je pripojila Moskva u martu 2014. godine nakon okupacije poluotoka od ruskih trupa i spornog referenduma, ocijenjenog nelegalnim od Kijeva i zapadnih zemalja.

-Da li je moguća agresija na Finsku ? Da. Finska je toga dobro svjesna. Agresija na baltičke zemlje, da li je ona moguća ? Sigurno. Agresija u prostoru Crnog mora, da li je ona moguća ? Da – upozorio je Porošenko.

Zbog toga, kaže, kada govori o Ukrajincima koji se bore na istoku zemlje, govori o borbi za demokratiju, slobodu i sigurnost cijelog evropskog kontinenta.

U sukobu između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 6.500 ljudi.

– Ovo je prava agresija na moju zemlju i u trenutku dok mi razgovaramo 9.000 ruskih vojnika opremljenih modernim ruskim oružjem drži okupiranu moju teritoriju – rekao je predsjednik Porošenko, osudivši “brutalno kršenje međunarodnog prava”.

Novo primirje je uspostavljeno 15. februara u separatističkom regionu Ukrajine, ali razmjena vatre se nastavlja gotovo svakodnevno.