Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poroshenko: Cijeli civilizirani svijet zna da je Krim Ukrajina

Poroshenko

Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko poručio je kako neće dozvoliti da ukrajinski narod na Krimu ostane bez podrške, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom treće godišnjice ilegalne ruske okupacije Krima, prvi čovjek Ukrajine Poroshenko je posredstvom društvenih mreža poručio kako će nastaviti borbu za prava Ukrajinaca koji već tri godine žive pod ilegalnom ruskom okupacijom na Krimu.

“Uspjeli smo na najvišim nivoima, u Ujedinjenim nacijama uvjeriti sve kako je Rusija okupatorska sila na Krimu. Cijeli civilizirani svijet zna da je Krim Ukrajina. Nastavit ćemo borbu za svoju teritoriju”, poručio je Poroshenko.

Na današnji dan 2014. godine održani su masovni protesti ispred zgrade parlamenta na Krimu, a u večernjim satima su proruski naoružani militanti zauzeli parlament i zgradu regionalne vlade. Uniformisani militanti, takozvani “zeleni ljudi” su preuzeli kontrolu na poluotoku na kojem je 16. marta održan referendum i izglasano pripajanje Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin je pet dana kasnije potpisao odluku o aneksiji Krima, koju međunarodna zajednica ne smatra legitimnom.