bivši predsjednik sad

Porotnici počinju raspravu u slučaju silovanja protiv Donalda Trumpa

trump
Foto: Pixsell

Trump, lider u utrci za predsjedničkog kandidata republikanaca 2024., negirao je silovanje Carroll i optužio je da je izmislila priču kako bi povećala prodaju memoara iz 2019. u kojima je svoje tvrdnje iznijela javnosti

Porotnici će u utorak početi raspravljati o tome da li je Donald Trump prije više od dvije decenije silovao autoricu E. Jean Carroll, a zatim je oklevetao tvrdeći da je izmislila priču.

Advokati Carroll i bivšeg američkog predsjednika iznijeli su završne riječi u ponedjeljak na saveznom sudu na Manhattanu nakon sedam dana građanskog suđenja.

Trump, lider u utrci za predsjedničkog kandidata republikanaca 2024., negirao je silovanje Carroll i optužio je da je izmislila priču kako bi povećala prodaju memoara iz 2019. u kojima je svoje tvrdnje iznijela javnosti.

Carrol (79) tvrdi da ju je Trump (76) silovao u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman na Manhattanu 1995. ili 1996. godine, a zatim ju je oklevetao negirajući da se to dogodilo. Bivša kolumnistica magazina Elle traži neodređenu novčanu odštetu.

Njena tužba za klevetu odnosi se na objavu iz oktobra 2022. na Trumpovoj platformi Truth Social u kojoj je njene navode nazvao “potpunom prevarom” i “lažima”.

Trump je odlučio da njegov tim advokata ne iznosi dokaze odbrane na suđenju, smatrajući se da će porotnici zaključiti da Carroll nije uspjela iznijeti uvjerljiv argument.

Carrolina advokatica Roberta Kaplan rekla je tokom završne riječi da je video iz 2005. godine “Access Hollywood” u kojem Trump kaže da mu žene dopuštaju da ih “uhvati za p…” izvrstan argument za Carrolinu odbranu, kao i za argumente drugih žena koje su optužile Trumpa za seksualni napad.

-On je na video snimku priznao da je radio upravo takve stvari koje su nas dovele ovdje u ovu sudnicu – rekao je Kaplan.