Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Portugal potpisao sporazum sa Ukrajinom na deset godina, poznato šta im je obećano

Foto: Nexta/X

Zelenski je potpisao slične sporazume sa Španijom u ponedjeljak i s Belgijom u utorak, no prethodni su sporazumi podrazumijevali veću potporu

Portugal je obećao 126 miliona eura vojne pomoći Ukrajini ove godine u sklopu sporazuma o bilateralnoj suradnji i sigurnosti potpisanog u utorak.

Sporazum koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom posjete Lisabonu vrijedi deset godina, ali Portugal će podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, rekao je portugalski premijer Luís Montenegro na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Zelenski je potpisao slične sporazume sa Španijom u ponedjeljak i s Belgijom u utorak, no prethodni su sporazumi podrazumijevali veću potporu.

Bilateralni sporazumi

Njegovi potezi za uspostavljanje bilateralnih sigurnosnih sporazuma temelje se na inicijativi bogatih demokratskih zemalja skupine G7.

Na marginama samita NATO-a u Litvaniji prošle godine, članice G7 složile su se da bi pojedine države trebale sklopiti bilateralne sporazume s Ukrajinom kako bi joj dugoročno zajamčili sigurnost.

Počeo je s Britanijom, Njemačkom i Francuskom početkom godine.

Zelenski je sporazume potpisane ove sedmice nazvao “vrlo važnima”, rekavši da se “ne radi samo o novcu”.

“Ovi desetogodišnji sporazumi ne znače da će rat trajati još 10 godina. To su strateški sporazumi koji uključuju modernizaciju i obnovu Ukrajine te humanitarnu pomoć”, rekao je Zelenski.

Trenutno Kijev prvenstveno treba pomoć u protuzračnoj odbrani, što uključuje rakete, bespilotne letjelice i informacijske sisteme. Ukrajini je ovo potrebno “kao voda u pustinji”, rekao je.

Njegovi posjeti Španiji, Belgiji i Portugalu prvotno su bili planirani za sredinu mjeseca. Međutim, Zelenski je otkazao sva inozemna putovanja zbog ruske ofanzive u istočnoj Harkivskoj regiji.