Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katolička crkva

Portugalski svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4.815 djece tokom 70 godina

svecenik unsplash

Većina seksualnih zlostavljanja dogodila se kada su djeca imala 10-14 godina, a najmlađa žrtva je imala samo dvije godine

Najmanje 4.815 djece seksualno su zlostavljali pripadnici portugalske katoličke crkve – uglavnom svećenici – u posljednjih 70 godina, navodi se u izvještaju komisije koja istražuje ovo pitanje u ponedjeljak, dodajući da su nalazi vrh ledenog brijega.

– (Želimo) odati iskrenu počast onima koji su bili žrtve zlostavljanja tokom svog djetinjstva i usudili se dati glas tišini. Oni su mnogo više od statistike – rekao je dječji psihijatar Pedro Strecht, koji je bio na čelu komisije.

Strecht je rekao da je 4.815 slučajeva “apsolutni minimalni” broj žrtava seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva u Portugalu od 1950. godine.

Većina počinitelja (77 posto) bili su svećenici, a većina žrtava muškog roda, rekao je Strecht, dodajući da su zlostavljani u katoličkim školama, crkvama, svećeničkim domovima, ispovjedaonicama i drugim lokacijama.

Većina seksualnih zlostavljanja dogodila se kada su djeca imala 10-14 godina, a najmlađa žrtva je imala samo dvije godine.

Jose Ornelas, šef Biskupske konferencije, prisustvovao je predstavljanju završnog izvještaja i na njega će odgovoriti kasnije u ponedjeljak. Crkva je ranije saopćila da je spremna “poduzeti odgovarajuće mjere”.

Portugalsku katoličku crkvu prošle su godine potresli slučajevi navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja, uključujući biskupe koji su i dalje aktivni u crkvenim ulogama. Komisija je saopćila da priprema spisak optuženih svećenika koji još rade.