Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanica u Skupštini Srbije pozvala Šešelja da prvo njoj razbije nos

Aleksandra Jerkov1

Poslanica DS u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov pitala je danas predsjednicu Skupštine Maju Gojković kada će Vojislavu Šešelju, osuđenom “ratnom zločincu”, biti oduzet mandat i šta će uraditi da zaštiti poslanike kojima lider SRS prijeti, dok je poslanik na listi SNS Marijan Rističević pozvao ministarstvo pravde da Jerkov objasni razliku između osuđenog i osuđivanog.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u srpskom parlamentu, Jerkov je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci.

“Ne piše ukoliko je pred domaćim sudom osuđen. Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srijede osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, tom čovjeku po zakonu nije mjesto u skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije”, rekla je ona.

Kako je rekla, poštovanje zakona ne može se svoditi na to da li se nekom nešto sviđa ili ne.

“Šta će Narodna skupština uraditi da zaštiti našu dvojicu kolega od sramnih napada Šešelja od prijetnji da će ponoviti ratne zločine, a da će početi od našeg kolege Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka ili Narodna skupština nema ama baš nikakvu namjeru da učini nešto”, upitala je Jerkov.

Navodeći da je Šešelj rekao da će “razbiti nos” svakom ko ga nazove “ratnim zločincem”, Jerkov je kazala da ga DS tako zove i pozvala ga, ako krene da razbija noseve, počne od nje.

“Evo može od mene prve da krene”, poručila je Jerkov.

Jerkov: Sramota je da građane Srbije predstavlja osuđeni ratni zločinac

Predsjedavajući Đorđe Milićević (SPS) je pozvao Aleksandru Jerkov da poštuje dostojanstvo svih narodnih poslanika i poručio joj da ona nije ta koja odlučuje ko će sjedeti u Narodnoj skupštini i ko će biti poslanik.

“Ne odlučujujete Vi, već građani na izborima, a pravno tumačenje ćete dobiti u roku koji je definisan poslovnikom”, rekao je Milićević.