Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici SDP i DF predložili vanredno razmatranje zahtjeva demobilisanih boraca

demobilisani borci ispred zgrade vlade fbih
FOTO: Oslobođenje

Poslanici klubova Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta uputili su predsjedavajućem ovog kluba Edinu Mušiću Prijedlog za održavanje vanredne sjednice radi razmatranja zahtjeva pripadnika demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a.

Poseban osvrt, kako su saopćili, trebao bi biti na uspostavi i ažuriranju jednistvenog registra boraca i drugih kategorija unutar te populacije, te transparentnoj reviziji i izvještaju s ukupnom potrošnjom sredstava svih nivoa vlasti u BiH u oblasti boračke kategorije Armije RBiH i HVO-a.

Uvažavajući činjenicu da Predstavnički dom nije razmatrao probleme demobilisanih boraca poslanici DF-a i SDP-a mišljenja su da u što skorijem roku treba zakazati vanredno zajedanje, na kojem očekuju da se predlože zaključci i konkretni rokovi za trajno i sistemsko zbrinjavanje, zdravstveno osiguranje, finansiranje obrazovanja, te zapošljavanje boračke poulacije.

– Neophodno je razmatranje i problematike zloupotreba u ovoj oblasti i donijeti mjere koje treba poduzeti u narednom periodu – navodi se saopćenju klubova poslanika DF-a i SDP-a.

Uz pismeni prijedlog 20 poslanika, podsjećaju da je prema Poslovniku predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dužan u roku kraćem od 14 dana sazvati sjednicu.