Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Poslanik krajnje desnog AfD-a osumnjičen da je dobio novac od proruskog portala

Petr Bystron
Foto: X
Petr Bystron

Petr Bystron, član njemačkog Bundestaga i kandidat AfD-a na izborima za Evropski parlament ovog ljeta, oštro je demantirao izvještaj.

Rukovodstvo njemačke krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) zatražilo je od jednog od svojih poslanika da “razjasni” izvještaj da je primio novac od proruskog portala, usred sve veće kontrole širom Evrope veza desnih stranaka sa Moskvom.

Petr Bystron, član njemačkog Bundestaga i kandidat AfD-a na izborima za Evropski parlament ovog ljeta, oštro je demantirao izvještaj.

Reagovala i Češka

U pismu od srijede, čelnice AfD-a Alice Weidel i Tina Chrupalla rekle su da Bystron mora objasniti svoj stav o tom pitanju do četvrtka popodne “kako bi nesumnjivo odbacio sve optužbe i kako bi savezni izvršni komitet naše stranke mogao reagirati u skladu s tim”.

Njemački magazin Der Spiegel i češki list Denik N iznijeli su tvrdnju da je Bystron dobio novac od portala Glas Evrope nakon što je češka vlada prošle sedmice sankcionirala operatere i podržavaoce platforme zbog sumnje da je pod ruskim uticajem.

Češko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su operateri nastojali da izazovu raspoloženje u Evropi protiv podrške Ukrajini kroz intervjue s proruskim političarima. Portal je obavio i intervjue sa najvećim kandidatom AfD-a na izborima za Evropski parlament, Maximilianom Krahom.

Novinar Spiegela je također naveo da češke vlasti imaju inkriminirajuće audio dokaze o Bystronu.

U intervjuu za Funke Media Group objavljenom u srijedu, Bystron je rekao: “Nisam prihvatio nikakav novac za promoviranje proruskih pozicija.”

On je također zatražio od češke tajne službe da joj predoči navodni audio snimak. Bystron nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.