Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednja “hrvatska džihadistica”: Dora prešla na islam i završila u ISIL-u

dora

Prema javno objavljenom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, na području koje je pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo: njih šestorica imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljanstvo.

Riječ je o ženi, 30-godišnjoj Dori Bilić, čija je aktivnost prije nekoliko godina uočena u gradu Raqqi, tadašnjem snažnom uporištu snaga Islamske države, gdje se nalazila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio snagama ISIL-a, prenosi Večernji list.

Zagrepčanka iz ugledne porodice, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni. Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj taj studij “ne predstavlja izazov”, educirala se za posao fizioterapeutkinje.

Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Evropom i posjećivati muzeje, a prekretnica u njezinu životu događa se s dolaskom u London. Ondje upoznaje budućeg supruga, tada još kršćanina, ali njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov utjecaj bio je na Doru iznimno snažan pa se i ona odriče svoje vjere i odabire islam. Brak, međutim, nije potrajao: Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Stoga je nakon razvoda, potkraj 2012. godine, odlučila potražiti nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u  Gornjoj Maoči.

U Gornjoj Maoči susrela je stanovitog Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme živio u selu blizu Brčkog, skupa sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao prošlost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i rođeno zajedničko dijete.

Prema izvještaju SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijskih aviona  koji su bombardirali položaje ISIL-a. Neki izvori, pak, spominju i Avdićevo ranjavanje.

Ove vijesti zaprepastile su i sve one koji poznaju porodicu  Bilić: Dorin otac poznati je poljoprivredni stručnjak, majka arhitektica, brat je diplomirani pravnik, baka magistrica farmacije, djed inženjer elektrotehnike – mahom vrhunski intelektualci koji i danas nose teški teret izbora njihove kćeri i posve neshvatljive transformacije u džihadisticu.

Naime, njezina je porodica nedvosmisleno, u izjavi za Večernji list, poručila kako je Dora iskorištena za propagandu te kako osuđuju svaki pa i islamski radikalizam i terorizam.