Posljednje poglavlje rata u Damasku dovršeno porazom ISIL-a

Sirija_Damask_granatiranje_Xinhua

Po prvi put u sedam godina, sirijska prijestonica Damask proglašena je sigurnom i ispražnjenom od svakog pobunjeničkog prisustva nakon poraza samoproglašene Islamske države u njenom uporištu južno od prijestonice, u borbama kojima je zatvoreno posljednje poglavlje rata u sirijskoj prijestonici.

Borbre protiv ISIL-a obnovljene su prije mjesec dana kada su vladine snage pokrenule žestoku ofanzivu na uništenju terorističke grupe u Hajar al-Aswadu i obližnjem izbjegličkom logoru Yarmouk, dvije posljednje oblasti pod vlašću džihadista u blizini prijestonice.

Sirijska vojska u ponedjeljak je proglasila kompletan Damask i njegovu okolinu sigurnim nakon poraza ISIL-a u njegovim uporištima južno od Damaska.

Vojska navodi u saopćenju da značaj njenog napredovanja proizlazi iz poraza “najzloglasnije terorističke grupe” i da su sirijske oružane snage postale još snažnije i odlučnije u namjeri da poraze terorističku grupu u drugim krajevima zemlje.

Sirijski politički ekspert Maher Ihsan izjavio je za Xinhuu da je proglašavanje prijestonice sigurnom od političkog značaja jer je sada Damask, ključ za vladavinu predsjednika Bashara al-Assada, siguran i daleko je od svake prijetnje, nasuprot ranijim godinama kada je pobunjenička prijetnja došla do srca prijestonice koja je bila u dometu minobacačkih granata pobunjenika.