Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednji poziv iz gorućeg nebodera: Mama, hvala ti

pozar neboder london (3)

Zarobljeni i iščekujući smrt, dok je do njih dopirao smrad dima i vatra, mladi italijanski par Gloria Trevisano i Marco Gottardi obavili su posljednje pozive svojim porodicama u domovini, piše Daily Mail.

U njihovim posljednjim trenucima u neboderu Greenfell u Londonu znali su da neće preživjeti, a Gloria je nazvala svoju majki i rekla joj “hvala ti na svemu što si učinila za mene”.

Njen je zaručnik Marco hrabro pokušao smanjiti svoj strah razgovarajući s roditeljima, iako su vidjeli da se plamen probio stepenicama na putu do njih.

– Prvi put kad nas je nazvao rekao nam je da ne brinemo, da je sve pod kontrolom – rekao je njegov otac Giannino italijanskim novinama Il Mattino u Padovi.

To se dogodilo u 3 sata i 45 minuta ujutro po londonskom vremenu. Nakon što su shvatili da im spasa nema, njihov posljednji razgovor u 4 sata ujutro s roditeljima bio je iznimno emotivan i bolan oproštaj.

Priznali su da se dim diže svuda oko njih, a roditelji su otkrili da nakon njega nisu imali nimalo nade da će preživjeti.

I Marco i Gloria su imali 27 godina, a u London su se doselili prije tri mjeseca, ubrzo nakon što su diplomirali arhitekturu.

Oboje su zadnja tri mjeseca objavili više fotografija iz stana na 23. spratu nebodera. Smatraju se mrtvima, a još se ne zna koliko je tačno žrtava stradalo u toj velikoj tragediji.