Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslodavci imaju pravo čitati vaše privatne poruke

komp1111

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu potvrdio je da poslodavci imaju pravo provjeravati internetsku komunikaciju svojih zaposlenika, odnosno čitati poruke koje šalju preko brojnih za to predviđenih platformi.

Tako je okončan slučaj neimenovanog rumunskog inženjera, koji je otpušten 2007. godine i koji je vjerovao da će Sud u Strasbourgu stati na njegovu stranu jer mu je poslodavac ugrozio privatnost.
Naime, taj je inženjer svojedobno tokom radnog vremena koristio Yahoo Messenger kako bi komunicirao s bratom i zaručnicom, a nakon što su čelnici njegove firme za to saznali, dobio je otkaz.

“Nije bilo nerazumno od strane poslodavca provjeriti što zaposlenik čini tokom radnoga vremena, obavlja li svoje zadaće”, rečeno je u presudi, uz napomenu da je firma porukama pristupila u vjeri kako će dobiti na uvid komunikaciju s poslovnim partnerima.

Sudije u Strasbourgu su također opravdali i to što su njihove rumunske kolege dopustile da se sporne poruke, odnosno transkripti, iskoriste kao dokazi.

“To je učinjeno isključivo zato kako bi se dokazalo da je zaposlenik računar firme koristio u privatne svrhe”, rečeno je u utorak.

Odluku su dužne poštovati sve države koje su ratificirale Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.