Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posmatrači: Pripadnici ISIL-a ubili najmanje 128 osoba u sirijskom gradu

isil

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava u ponedjeljak je saopćeno da su pripadnici tzv. Islamske države usmrtili najmanje 128 osoba u jednom sirijskom gradu u centru pokrajine Homs tokom tri sedmice koje su prethodile oslobođenju tog grada u subotu.

Sirijske trupe i savezničke snage su preuzele kontrolu nad gradom al-Qaryatayn “nakon eliminisanja terorističkih grupa Daesha (ISIL) koje su u njemu bile infiltrirane”, izvijestili su državni mediji u subotu, podsjeća Reuters.

Početkom ovog mjeseca, iz Opservatorije su kazali da su borci ISIL-a zauzeli grad od vladinih snaga u okviru protunapada militanata koji su se našli pod intenzivnim pritiskom u istočnoj Siriji.

Najmanje 83 osobe su ubijene tokom 48 sati prije nego što je sirijska vojska vratila taj grad pod svoju kontrolu, navodi ova posmatračka grupa, dodajući da je ISIL optužio civile da su “agenti režima”.

Ovaj grad se nalazi oko 300 kilometara od Deir al-Zora na istoku, koji je trenutno žarište vladine ofanzive protiv tzv. Islamske države, u kojoj sudjeluju ruski mlaznjaci i paramilitarne skupine koje podupire Iran.